Παπαρήγα: Eντολοδόχος των ΗΠΑ o Κόφι Ανάν

Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2004 12:55
UPD:15:16
A- A A+

«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ με την έκθεσή του αναγορεύεται σε εντολοδόχο των ΗΠΑ. Αν και υποκριτικά στην έκθεση γίνεται λόγος για συμβιβασμό του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, στην πραγματικότητα ενοχοποιείται το συντριπτικό 76% των Ελληνοκυπρίων».

Αυτό δήλωσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα σχετικά με την έκθεση του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό και τη στάση του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών έναντι των Ελληνοκυπρίων.

«Το πιο χαρακτηριστικό όμως –επισημαίνει η κ. Παπαρήγα- είναι ότι στην έκθεση κάνει λόγο για ισότητα πολιτικών δικαιωμάτων από την σκοπιά της ύπαρξης δύο κυρίαρχων κρατών. Είναι άλλο πράγμα. Και εμείς υποστηρίζουμε την ισότητα πολιτικών δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων και Υουρκοκυπρίων στα πλαίσια όμως μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και όχι δύο κυρίαρχων κρατών με ένα καπέλο από πάνω».

Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, το όλο το πνεύμα της έκθεσης είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αναγνώρισης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, τη στιγμή που υπάρχουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το 541 και το 550, τα οποία κηρύσσουν νομικά άκυρη την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, το αποκαλούν αποσχιστική οντότητα και καλούν όλα τα μέλη του ΟΗΕ να μη το αναγνωρίζουν.

«Η έκθεση Ανάν πρέπει να απορριφθεί πολιτικά και από την ελληνική κυβέρνηση και από όλα τα κόμματα εδώ στην Ελλάδα», καταλήγει στη δήλωση της η κ. Παπαρήγα.

Έντονη ήταν η αντίδραση της κ. Παπαρήγα και για τις δηλώσεις Μπους σχετικά με τις μεταπολεμικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τον κομμουνισμό.

«Πρώτα οι άγγλοι ιμπεριαλιστές επενέβησαν στην Ελλάδα και μετά οι αμερικανοί ιμπεριαλιστές. Ας πάρουμε λοιπόν πολύ σοβαρά υπόψη, κατ΄ αρχήν ο ελληνικός λαός, ποιος είναι ο πραγματικός του αντίπαλος. Ο αντίπαλός του είναι ο ιμπεριαλισμός, είναι τα αστικά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα τα οποία με τις πλάτες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού νίκησαν το λαϊκό κίνημα», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή της η γ.γ. του ΚΚΕ.

«Οι ΗΠΑ έχουν την Ελλάδα στο μάτι, γιατί τη θέλουν να κάνει τις βρώμικες δουλειές στη περιοχή. Και δεύτερον δεν μπορούν να χωνέψουν το αντιιμπεριαλιστικό λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα και την αρνητική εκτίμηση που έχει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού για το ρόλο των ΗΠΑ», πρόσθεσε η κ. Παπαρηγα και επισήμανε:

«Δεν είναι αντιαμερικανός ο ελληνικός λαός, είναι εναντίον της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή