Τι είναι η Εθνοφρουρά στις ΗΠΑ

Με αφορμή τη διαταγή ανάπτυξής της στο Φέργκιουσον του Μιζούρι
Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014 11:26
UPD:11:42
REUTERS/JOSHUA LOTT

Πρόκειται για εφεδρικό σώμα το οποίο οργανώνουν τόσο ο στρατός ξηράς, όσο και η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ.

A- A A+

Η πολιτεία του Μιζούρι αποφάσισε να κάνει χρήση της Εθνοφρουράς για την καταστολή των διαδηλώσεων των μαύρων στην πόλη Φεργκιουσον, μετά τη δολοφονία του συντοπίτη τους, Μάικλ Μπράουν, από λευκό αστυνομικό.

Τι είναι όμως η Εθνοφρουρά στις ΗΠΑ και τι ρόλο παίζει ως σώμα;

Πρόκειται για εφεδρικό σώμα το οποίο οργανώνουν τόσο ο στρατός ξηράς, όσο και η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ.

Κάθε αμερικανική πολιτεία, καθώς και τα υπερπόντια εδάφη του Γκουάμ, των Παρθένων Νήσων, του Πούερτο Ρίκο, όπως και το έδαφος της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Ουάσιγκτον, διαθέτουν τμήμα Εθνοφρουράς.

Η πολιτειακή Εθνοφρουρά, μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις, τις οποίες διατηρούν, υπό ομοσπονδιακό έλεγχο, ορισμένες πολιτείες, διαμορφώνουν την πολιτοφυλακή κάθε ξεχωριστής αμερικανικής πολιτείας.

Οι κυβερνήτες των πολιτειών έχουν δικαίωμα να καλέσουν την Εθνοφρουρά να επέμβει σε περιπτώσεις μαζικών ταραχών, τις οποίες δεν μπορούν να ελέγξουν τα σώματα ασφαλείας, καθώς και σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.

Μονάδες της Εθνοφρουράς μπορούν να κληθούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε ενεργό υπηρεσία έως και για δύο συναπτά έτη, σε περιόδους εθνικής έκτακτης ανάγκης.

Η ένταξη στην Εθνοφρουρά είναι εθελοντική για Αμερικανούς πολίτες, άνδρες και γυναίκες.

Υπάγεται στο ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας.

RT

Η πλειοψηφία των στρατιωτών και σμηνιτών της Εθνοφρουράς είναι πολίτες οι οποίοι εργάζονται κανονικά το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου και υπηρετούν μόνον για συγκεκριμένα διαστήματα στο σώμα.

Επικεφαλής της σε πανεθνική κλίμακα είναι ο έφεδρος στρατηγός Φρανκ Τζ. Γκρας, 63 ετών, ενώ ο επικεφαλής της ανά πολιτεία, ο οποίος ονομάζεται Υπαρχηγός, ορίζεται ή και εκλέγεται με βάση τους πολιτειακούς νόμους.

Οι συνολικές δυνάμεις της Εθνοφρουράς, ξηράς και αέρος, ξεπερνούν τις 465.000 σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή