Λιβερία: Επίθεση σε κλινική με ασθενείς σε καραντίνα λόγω Έμπολα

Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014 17:52
UPD:18:07
REUTERS/LUC GNAGO

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 2.127 κρούσματα και 1.145 θάνατοι είχαν αναφερθεί εξ αιτίας του ιού Έμπολα στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε.

A- A A+

Επίθεση σε κλινική όπου νοσηλεύονται σε καραντίνα ασθενείς με Έμπολα στη Λιβερία πραγματοποίησε ομάδα διαδηλωτών η οποία προέβη σε λεηλασίες ενώ πληροφορίες θέλουν να άφησαν ελεύθερους και ασθενείς με την πολύ μεταδοτική και θανατηφόρα ασθένεια.

Το περιστατικό συνέβη στην πρωτεύουσα Μονρόβια, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Υγείας, όπως μεταδίδει το BBC, οι διαδηλωτές ήταν θυμωμένοι για το γεγονός ότι στο νοσοκομείο νοσηλεύονταν ασθενείς από άλλα μέρη της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ένοπλοι άνδρες επιτέθηκαν εναντίον μιας μονάδας καραντίνας για ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα στη Μονρόβια με αποτέλεσμα περίπου 20 ασθενείς να τραπούν σε φυγή για να γλυτώσουν.

«Έσπασαν τις πόρτες και λεηλάτησαν το μέρος. Όλοι οι ασθενείς έφυγαν» επιβεβαίωσε η Ρεμπέκα Ουέσε, μια αυτόπτης μάρτυρας στο περιστατικό που σημειώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Τις δηλώσεις της επιβεβαίωσαν οι κάτοικοι και ο γενικός γραμματέας των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στη Λιβερία, Τζορτζ Ουίλιαμς.

Σύμφωνα με τον ίδιο 29 ασθενείς με Έμπολα νοσηλεύονταν στο κέντρο, όπου τους παρέχονταν οι προκαταρκτικές φροντίδες πριν από τη μεταφορά τους σε ένα νοσοκομείο. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός των ασθενών που έφυγαν.

«Όλους τους ήταν θετικοί στον ιό Έμπολα» τόνισε ο Ουίλιαμς ενώ προσέθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ότι 9 είναι νεκροί.

EURONEWS

Μια ομάδα ανθρώπων, στην πλειονότητά τους νέοι, όπλισμένοι με ρόπαλα, εισέβαλαν στο λύκειο του προαστίου της Μονρόβια όπου στεγάζεται το κέντρο καταπολέμησης του Έμπολα, επισήμανε η Ρεμπέκα Ουέσε.

Σύμφωνα με την ίδια φώναζαν συνθήματα εναντίον της προέδρου της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ ενώ διαβεβαίωναν ότι «δεν υπάρχει Έμπολα» στην χώρα.

Η επίθεση αυτή προκάλεσε τη φυγή των ασθενών και των νοσοκόμων προσέθεσε η ίδια. 

Το σημερινό περιστατικό προβληματίζει καθώς ο κίνδυνος διασποράς του ιού αυξάνεται επικίνδυνα  δεδομένου ότι η τρέχουσα επιδημία προκαλείται από το πιο φονικό στέλεχος της «οικογένειας» του ιού Έμπολα και έχει ποσοστό θνησιμότητας έως και 90%. Μεταδίδεται δε μέσω του αίματος και άλλων σωματικών υγρών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 2.127 κρούσματα και 1.145 θάνατοι είχαν αναφερθεί εξ αιτίας του ιού Έμπολα στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε.

Η Λιβερία είναι η χώρα της Δυτικής Αφρικής με το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τον ιό καθώς μετρά 413 νεκρούς.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, BBC, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή