Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί του Δεκαπεντάγουστου

Παρασκευή, 15 Αυγούστου 2014 20:42
UPD:20:45
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν και φέτος, το νησί της Τήνου για να τιμήσουν τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

A- A A+

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια τελέσθηκαν την Παρασκευή οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου, το «μικρό Πάσχα» όπως αποκαλείται, σε όλη τη χώρα. Από την Τήνο, ως στην Παναγία της Σουμελά στο Βέρμιο, αλλά και στην Τραπεζούντα χιλιάδες ήταν οι πιστοί που έσπευσαν από παντού για να προσκηνύσουν την εικόνα της Παναγίας.

Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν και φέτος, το νησί της Τήνου για να τιμήσουν τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε παρουσία του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Σπύρου Σπυρίδωνος που εκπροσώπησε την κυβέρνηση καθώς και των αρχηγών ΓΕΝ και Λιμενικού Σώματος, εκπροσώπων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των τοπικών Αρχών.

Το πρωί, τελέστηκε στον ναό της Ευαγγελίστριας η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, συνιερουργούντων του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σύρου, Δωροθέου και του Επισκόπου Παντελεήμονος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η περιφορά της  εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από τον ναό προς την χώρα της Τήνου. Το ιερό κουβούκλιο μετέφεραν στους ώμους τους άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού.

EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Σε ενότητα με την υπέρβαση των όποιων, υπαρκτών ή μη, διαφορών κάλεσε τους Έλληνες ο  εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Σ. Σπυρίδων. 

Κατά την επιστροφής της Ιεράς Εικόνος, ο Σεβασμιότατος Δωρόθεος  και τα πλήθη έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Η 74η επέτειος από τη βύθιση της «ΈΛΛΗΣ»

Η φρεγάτα ΕΛΛΗ, το αρματαγωγό Ικαρία και η πυραυλάκατος Σιμιτζόπουλος κατέπλευσαν στο λιμάνι της Τήνου, με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της 74ης επετείου από τη βύθιση του Καταδρομικού ΕΛΛΗ.

Στις εκδηλώσεις παρέστη ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ κατέθεσε στεφάνι στο κενοτάφιο των πεσόντων, και έριξε στεφάνι στον υγρό τάφο του Καταδρομικού ΕΛΛΗ επιβαίνων της πυραυλακάτου Σιμιτζόπουλος.

Τιμές απέδωσαν αγήματα της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού από το αρματαγωγό Ικαρία με το οποίο πραγματοποιούν το θερινό εκπαιδευτικό πλούν τους.

Τις εκδηλώσεις συνόδευσε η φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού.

Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου   

Προσκυνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως Πόντιοι, ταξίδεψαν κι εφέτος στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, που βρίσκεται στο Βέρμιο της Ημαθίας, και παρακολούθησαν τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Αρκετοί από αυτούς πέρασαν τη βραδιά στο ύπαιθρο, γύρω από το Μοναστήρι, για να εκπληρώσουν κάποιο τάμα, και σήμερα παρακολούθησαν με κατάνυξη το πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο και τη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, που έχει μεταφερθεί εκεί από την Τραπεζούντα του Πόντου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός. Παρέστησαν ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, βουλευτές, εκλεγμένοι της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και πλήθος κόσμου.

Για πέμπτη χρονιά στην Τραπεζούντα

Εκατοντάδες ήταν και φέτος οι προσκυνητές που ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για να τιμήσουν στην ιστορική Μονή Σουμελά στην Τραπεζούντα την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η θεία λειτουργία τελέστηκε προεξάρχοντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με συλείτουργους τους Επισκόπους Δέρβης, Ιεζεκιήλ (βοηθό του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας) και Σιεμιατίτσε Γεώργιο (Ιεράρχη της Εκκλησίας Πολωνίας).

«Για τους χριστιανούς, (η Μονή Σουμελά) δεν έπαψε ποτέ να είναι οίκος και Θεού και πύλη του ουρανού. Γι αυτό και ελκύει δια μέσου των αιώνων, πιστούς εκ θαλάσσης και λίβα και από ανατολάς. Γι αυτό είμαστε και εμείς σήμερα στις Αγιασμένες αυλές της. Και ας μην έχει ηγούμενο και καλογήρους να μας υποδεχτούν ας μην έχει καμπάνα να χτυπά και να αντιλαλεί στα γύρω βουνά» είπε ο Πατριάρχης στο εκκλησίασμα που είχε συγκεντρωθεί στην αυλή της Ιστορικής Μονής.

Ο Πατριάρχης σημείωσε ακόμα ότι οι εκκλησιαστικοί πρόγονοί μας κατάφεραν να προστατεύσουν την πίστη τους κάτω από δύσκολες συνθήκες και πρόσθεσε ότι «και σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανοί βιώνουν παρεμφερείς συνθήκες.

Ήταν η πέμπτη συνεχή χρονιά που τελέσθηκε η Πατριαρχική Θεία λειτουργία,  στον αύλειο χώρο της ιστορικής μονής, που έπαψε να λειτουργεί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας το 1923.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή