Ε.Ε.: Όπλα, υπό προϋποθέσεις στους Κούρδους του Ιράκ

Παρασκευή, 15 Αυγούστου 2014 17:49
UPD:22:43
REUTERS/STRINGER/IRAQ

Κουρδικές δυνάμεις στο Ιράκ.

A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες να δώσει το «πράσινο» φως σε  όποιο κράτος μέλος της Ε.Ε. επιθυμεί να στείλει όπλα στους Κούρδους του Ιράκ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές.

Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, ενώ η Ε.Ε. σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θα κοιτάξει με ποιους τρόπους θα αποτρέψει τους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» να επωφεληθούν από τις πετρελαιοπηγές που έχουν καταλάβει στη Συρία και στο Ιράκ.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων καλωσορίζει «την απόφαση των κρατών-μελών κατ' ιδίαν να αντιδράσουν θετικά στην έκκληση των Κουρδικών περιφερειακών αρχών να τους παρασχεθεί κατεπειγόντως στρατιωτικό υλικό», ανέφερε το κείμενο συμπερασμάτων που εξεδόθη μετά την έκτακτη σύγκλησή του στις Βρυξέλες.

Ωστόσο οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 σημείωσαν την ανάγκη να εξασφαλιστεί «η συναίνεση των Ιρακινών εθνικών αρχών» σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις όπλων στην ημιαυτόνομη κουρδική κυβέρνηση

Την απόφαση χαιρέτησε η Γαλλία, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στανμάγιερ δήλωσε ότι καλωσορίζει την απόφαση της Ε.Ε. ενώ αναφερόμενος για το τι στάση θα κρατήσει η χώρα του είπε ότι θα εξετάσει λεπτομερώς τι είναι νόμιμο και πολιτικά εφικτό και σημείωσε πως αυτό θα είναι ξεκάθαρο έπειτα από το ταξίδι του, αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ιράκ.

«Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τη σφαγή ανθρώπων» είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και τόνισε πως εάν η αυτή η κατάσταση συνεχιστεί τότε δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από το να οπλίσουν τους Κούρδους.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν ήδη κάνει κινήσεις για να εξοπλίσουν τους Κούρδους, ενώ θετικά έχει εκφραστεί και η Βρετανία.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε πως πρέπει να αποτραπεί η επίθεση του «ισλαμικού κράτους», γιατί δεν πρέπει να μετατραπεί το Ιράκ σε ένα κράτος-τρομοκράτη, που θα αναστατώνει μακροπρόθεσμα όλη την περιοχή, στην οποία είμαστε πάρα πολύ κοντά».

Ακόμη τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως και η βαριά ανθρωπιστική κρίση και το μεγάλο ζήτημα ασφάλειας που υπάρχει στην περιοχή, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η Έλλάδα δεν μπορεί να διαθέσει στρατιωτικά μέσα, αλλά μπορεί να συμβάλει ανθρωπιστικά και μπορεί να στηρίξει πολιτικά, μέσα στο πλαίσιο της δικής της εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής στρατηγικής».

EURONEWS

Επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν για άμεση διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί για το εάν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία και το Ιράκ.

Γερμανική βοήθεια από αέρος

Εν τω μεταξύ οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν σήμερα την αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στο βόρειο Ιράκ, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί προσπαθώντας να γλιτώσουν από την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους.

Το πρώτο αεροσκάφος αναχώρησε ήδη για την Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, μεταφέροντας φάρμακα, τρόφιμα και κουβέρτες ενώ εντός της ημέρας θα ακολουθήσουν και άλλες πτήσεις.

Σε άθλια κατάσταση οι θρησκευτικές μειονότητες

Επίσης σύμφωνα με το BBC η δράση του «Ισλαμικού Κράτους» έχει εκτοπίσει περίπου 1,2 εκατομμύρια Ιρακινούς.

Την ίδια ώρα  η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι για να βοηθήσει τους εκτοπισμένους Γεζίντι που συρρέουν από το Ιράκ στη Συρία, έχει ξεκινήσει τη μεταφορά των νεοαφιχθέντων προσφύγων από τα σύνορα στον καταυλισμό Νεβρόζ κοντά στο Αλ Καμίσλι, περίπου 60 χιλιόμετρα προς τα δυτικά.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα, κυρίως Γεζίντι έχουν περάσει στη Συρία τις τελευταίες ημέρες. Εκτιμάται ότι περίπου 15.000 Γεζίντι αναζητούν καταφύγιο στη Συρία όπου η Υ.Α., σε συνεργασία με τοπικές ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις του ΟΗΕ τους παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια.

EURONEWS

«Οι πρόσφυγες καταφτάνουν εξαντλημένοι και ψυχολογικά τραυματισμένοι, με πόδια γεμάτα πληγές και έχοντας περάσει μέρες στο Όρος Σιντζέρ σε αποπνικτικές θερμοκρασίες χωρίς φαγητό, νερό ή κατάλυμα, μετά τη φυγή τους για να σωθούν, και έχοντας περπατήσει πολλές ώρες –σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και μέρες– για να βρουν ασφάλεια. Είναι εξαντλημένοι, διψασμένοι και πεινασμένοι, ειδικά οι γυναίκες και τα παιδιά, ενώ πολλοί φέρουν απεριποίητα τραύματα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πολλές οικογένειες προσφύγων έχουν διασκορπιστεί μεταξύ του Σιντζάρ, της Συρίας και της περιοχής του Κουρδιστάν στο Ιράκ. Παιδιά έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους, άλλα έχουν σκοτωθεί, απαχθεί ή εξαφανιστεί μέσα στο χάος. Η πλειοψηφία των παιδιών βρίσκονται τώρα με τους παπούδες, τα ξαδέρφια τους ή μακρινούς συγγενείς. Πολλοί πρόσφυγες αναφέρουν ότι αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους ηλικιωμένους καθώς δεν μπορούσαν να τους κουβαλήσουν, και αγωνιούν να μάθουν αν είναι ακόμα ζωντανοί. Άλλοι που έφτασαν σώοι στον καταυλισμό κάνουν λόγο για νεαρά κορίτσια και γυναίκες που εξαναγκάστηκαν να μείνουν πίσω και να πουληθούν. Οικογένειες λένε ότι οι νεαροί άντρες τους σκοτώθηκαν.

Εγκαταλείπει ο Μαλίκι

Αντιμετωπίζοντας τεράστια πίεση στο εσωτερικό του Ιράκ αλά και στο εξωτερικό ώστε να αποσυρθεί από το πολιτικό προσκήνιο ο πρωθυπουργός της Νούρι αλ-Μαλίκι ανακοίνωσε επίσημα την Πέμπτη ότι αποσύρει την υποψηφιότητα του για τη διεκδίκηση μιας τρίτης πρωθυπουργικής θητείας.

Ο αλ-Μαλίκι ανακοινώνοντας την απόφασή του υποσχέθηκε ταυτόχρονα να στηρίξει τον αντικατάστασή του στον πρωθυπουργικό θώκο τον μετριοπαθή σιίτη Χάιντερ αλ-Αμπάντι.

Πλαισιωμένος από τον νέο πρωθυπουργό καθώς και άλλους σιίτες πολιτικούς ο Νούρι αλ Μαλίκι εμφανίστηκε στην κρατική ιρακινή τηλεόραση και μίλησε αρχικά για την «τρομοκρατική» απειλή από το Ισλαμικό Κράτος και τους εξτρεμιστές σουνίτες μαχητές του προτού ανακοινώσει την απόφασή του να αποσυρθεί από το πολιτικό προσκήνιο.

«Ανακοινώνω σήμερα ενώπιόν σας, για να διευκολύνω την πολιτική διαδικασία και το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, την απόσυρση της υποψηφιότητάς μου υπέρ του αδελφού δρ Χάϊντερ αλ Αμπάντι» ανέφερε ο Νούρι αλ-Μαλίκι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή