ΗΠΑ: Εκρηκτική η κατάσταση στο Μιζούρι

Άνδρας τραυματίστηκε από αστυνομικά πυρά
Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014 08:01
UPD:09:41
REUTERS/MARIO ANZUONI
A- A A+

Ένας άντρας τραυματίστηκε από αστυνομικά πυρά σε προάστιο έξω από το Σεντ Λιούις του Μιζούρι την Τέταρτη, κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι βίαιες διαδηλώσεις με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό ενός άοπλου Αφροαμερικανού εφήβου το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η αστυνομία κλήθηκε στην περιοχή μετά από αναφορές ότι Αφροαμερικανοί με μάσκες του σκι και οπλισμένοι με καραμπίνες συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου ξέσπασαν οι ταραχές.

Σύμφωνα με τοπικό τηλεοπτικό σταθμό KSDK ένας αστυνομικός πυροβόλησε έναν από τους υπόπτους, ο οποίος σημάδευε τους αστυνομικούς με όπλο. Οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν εκδώσει ανακοίνωση για το περιστατικό και τον τραυματισμό του διαδηλωτή, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο σταθμό είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Το βράδυ της Τετάρτης η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και καπνογόνων σε ένα πρατήριο βενζίνης που είχε πιάσει φωτιά και όπου ήταν συγκεντρωμένοι διαδηλωτές στο Φέργκιουσον, προάστιο του Σεντ Λιούις.

Η αστυνομία συνέλαβε επίσης δύο δημοσιογράφους, τον Ουέσλι Λόουερι, δημοσιογράφο στο πολιτικό τμήμα της Ουάσιγκτον Ποστ, και τον Ράιαν Ράιλι του ιστότοπου Χάφινγκτον Ποστ, ενώ βρίσκονταν σε εστιατόριο της πόλης. Στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, όπως ανέφερε ο Λόουερι στο λογαριασμό του στο Twitter.

Το προάστιο όπου τραυματίστηκε ο διαδηλωτής έγινε πεδίο συγκρούσεων μετά τη δολοφονία του 18χρονου Μάικλ Μπράουν το περασμένο Σάββατο. Οι βιαιότητες ξέσπασαν τη νύχτα της Κυριακής μετά την πορεία και την αγρυπνία στη μνήμη του δολοφονηθέντος Αφροαμερικανού. Τριάντα δύο άνθρωποι συνελήφθησαν και 12 καταστήματα λεηλατήθηκαν στη διάρκεια των ταραχών.

Οι εκδοχές για τις συνθήκες του θανάτου του 18χρονου διαφέρουν. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ο Μάικλ Μπράουν περπατούσε στο δρόμο όταν ένας αστυνομικός πυροβόλησε τον έφηβο, ο οποίος είχε σηκώσει ψηλά τα χέρια του. Η αστυνομία υποστηρίζει από την πλευρά της ότι ο Μάικλ Μπράουν επιτέθηκε σε αστυνομικό και προσπάθησε να αποσπάσει το όπλο του.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Τομ Τζάκσον, ο οποίος έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε πως ο αστυνομικός που ευθύνεται για τους πυροβολισμούς τραυματίσθηκε στο πρόσωπο, αλλά δεν επλήγη από σφαίρες, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.Το όνομά του, το οποίο επρόκειτο να δοθεί στη δημοσιότητα, τελικά δεν θα δημοσιοποιηθεί για την ασφάλειά του και την ασφάλεια των συναδέλφων του.

Ο δήμαρχος της πόλης Τζέιμς Νόουλς ζήτησε σήμερα «όλες οι ομάδες που θέλουν να συγκεντρωθούν για να προσευχηθούν ή να διαμαρτυρηθούν να το κάνουν μόνο στη διάκρεια της ημέρας, οργανωμένα και με σεβασμό».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή