Στη Σεούλ ο Πάπας Φραγκίσκος

Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014 06:50
UPD:09:11
REUTERS/POOL
A- A A+

Στη Σεούλ για πενθήμερη επίσκεψη έφτασε το πρωί της Πέμπτης ο Πάπας Φραγκίσκος. Πρόκειται για την πρώτη παπική επίσκεψη στη Νότια Κορέα τα τελευταία 25 χρόνια και γίνεται με στόχο την ενίσχυση του καθολικισμού στην Ασία.

Το παπικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην στρατιωτική βάση Ιντσεόν όπου τον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας υποδέχτηκε η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν –χε καθώς επίσης δυο αποσχιστές καθολικοί από τη Βόρεια Κορέα και πολλά μέλη των οικογενειών της ναυτικής τραγωδίας του περασμένου Απριλίου με τη βύθιση του οχηματαγωγού που παρέσυρε στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους κυρίως μαθητές σχολείου.

Η πενθήμερη επίσκεψη του Πάπα στη Νότια Κορέα, αποτελεί στρατηγικό στόχο για το Βατικανό στην Ασία. «Καθώς αρχίζω το ταξίδι μου, σας ζητώ να έρθετε μαζί μου και να προσευχηθείτε για την Κορέα και για όλη την Ασία» ανέφερε μήνυμα που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του 77χρονου ποντίφικα στο Twitter, λίγο πριν ξεκινήσει από τη Ρώμη.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας Πάπας ταξιδεύει στην Ασία τα τελευταία 25 χρόνια. Ο Ιωάννης Παύλος ο Β’ είχε επισκεφθεί το 1984 και το 1989 τη Νότια Κορέα, αλλά ο πάπας Βενέδικτος ο 16’ δεν είχε μεταβεί στην Ασία. Επίσης είναι η τρίτη μεγάλη περιοδεία του Φραγκίσκου από την εκλογή του το Μάρτιο του 2013, μετά τη Βραζιλία και τη Μέση Ανατολή

EURONEWS

Οι καθολικοί αντιπροσωπεύουν το 10,7% του πληθυσμού της Νότιας Κορέας. Κατά την παρουσία του εκεί ο Πάπας αναμένεται να κάνει έκκληση για τη συμφιλίωση ανάμεσα στη Νότια και στη Βόρεια Κορέα και θα συναντηθεί με αντιπροσωπείες της ασιατικής καθολικής νεολαίας.

Μήνυμα στον κινέζο πρόεδρο

Στη διάρκεια της πτήσης του παπικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της Κίνας, μιας χώρας όπου η κομμουνιστική κυβέρνηση δεν επιτρέπει στους καθολικούς να αναγνωρίζουν την εξουσία του Βατικανού, ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε χαιρετιστήριο τηλεγράφημα προς τον πρόεδρο της Κίνας Σι Ζινπίνγκ και προς τον κινεζικό λαό.

«Μπαίνοντας στον κινεζικό εναέριο χώρο, θα ήθελα να εκφράσω τις καλύτερες ευχές μου προς την Εξοχότητά σας και προς τους συμπολίτες σας, και επικαλούμαι τη θεία ευλογία για ειρήνη και ευημερία του έθνους σας», ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος στο τηλεγράφημά του.

Το γεγονός ότι το παπικό αεροσκάφος αφέθηκε να διασχίσει τον κινεζικό εναέριο χώρο θεωρήθηκε ως ένα θετικό, αν και μικρό βήμα προς τα εμπρός, στις συχνά δύσκολες σχέσεις μεταξύ του Βατικανού και της Κίνας. Σε αντίθεση με τον πάπα Φραγκίσκο ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ απέφευγε στη διάρκεια των περιοδειών του στην Ασία να πετάξει το αεροσκάφος του στον κινεζικό εναέριο χώρο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή