Συνεχίζεται η κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ για το ρωσικό εμπάργκο

Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014 19:39
UPD:19:49
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το ρωσικό εμπάργκο και τις επιπτώσεις που αυτό έχει στον αγροτικό κόσμο.

A- A A+

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται μέσω ανακοινώσεων και δημοσιευμάτων η κόντρα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το ρωσικό εμπάργκο, τις επιπτώσεις που αυτό έχει στον αγροτικό κόσμο, αλλά και τον τρόπο άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής με αναφορές μάλιστα και στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Το ιστορικό

Η κόντρα ξεκίνησε χθες με ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου κατά την οποία άσκησε οξεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική σχετικά με το ρωσικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ πως άργησε να ξυπνήσει από το λήθαργο της υποτέλειας στις επιλογές της Ε.Ε., ενώ ανέφερε ότι επιχείρησε να αναπέμψει το μέγιστο πρόβλημα της αποζημίωσης των Ελλήνων παραγωγών  από τις επιπτώσεις του εμπάργκο της Ρωσίας στην ίδια την Ε.Ε..

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του έκανε λόγο για ανευθυνότητα από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στον τρόπο αντιμετώπισης μεγάλων ζητημάτων, λέγοντας πως «η  προτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ στην αλά καρτ συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γνωστή αλλά τούτη τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο υποκρισίας και λαϊκισμού τριτοκοσμικού τύπου».

Νέα επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα η εφημερίδα «Η Αυγή» χαρακτήρισε ως «μνημείο χατζηαβατισμού» την επίθεση του ΠΑΣΟΚ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή, όπως τονίζει σε κεντρικό της άρθρο, την αυτονόητη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση έπρεπε να προβλέψει τα ρωσικά αντίποινα και να διαφοροποιηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικαλούμενη τα ιδιαίτερα εθνικά συμφέροντα και τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Το άρθρο σχολιάζει πως άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν να κατοχυρώσουν την πολιτική ιδιαιτερότητά τους στο πλαίσιο της Ε.Ε και κάνει αναφορά στον  Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος, όπως τονίζεται,  είχε καθιερώσει τη διπλωματική τακτική των «αστερίσκων».

«Κι ακόμη παλαιότερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε συνδυάσει το δόγμα του ότι η χώρα ανήκει στη Δύση με ανοίγματα προς τη Μόσχα» αναφέρει το δημοσίευμα και προσάπτει στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κ. Ευάγγελο Βενιζέλο πολιτική αναξιοπιστία.

«Δεν διαθέτουν όμως πολιτική αξιοπιστία να εκπροσωπήσουν τη χώρα. Μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται το ενδεχόμενο ο Βενιζέλος να εκφράσει επιφύλαξη στην Ε.Ε. Η απόφαση για τα μέτρα κατά της Ρωσίας, που έχει προφανή πολιτική σημασία, ελήφθη σε υπηρεσιακό επίπεδο, με την Ελλάδα συναινούσα, σιωπούσα και συρόμενη» τονίζεται.

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε στο δημοσίευμα αλλά και στις τοποθετήσεις του κ. Αποστόλουυ λέγοντας πως ο Ανδρέας Παπανδρέου πάντα εξαντλούσε τα περιθώρια πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ουδέποτε λειτούργησε ανεύθυνα, δημαγωγικά και διχαστικά, εις βάρος των εθνικών συμφερόντων, της χώρας και της αγροτιάς, όπως κάνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ, είναι θετικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει έστω και αργά τη μεγάλη προσφορά του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία.

«Δεν ξεχνούμε ότι μόλις πριν λίγο καιρό ο Πρόεδρός τους έλεγε ότι το ΠΑΣΟΚ κατά την μεταπολίτευση κατέστρεψε τη χώρα» επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ.

Τέλος το ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως στα μεγάλα εθνικά θέματα, κατά κύριο λόγο, δεν χωρεί μικροκομματικός λόγος.

«Ελάτε να δουλέψουμε ενωμένοι όλοι οι Έλληνες  για το καλό της Ελλάδας. Όσο για τον κ. Τσίπρα, μήπως να θυμηθεί πως μέχρι πριν ενάμιση μήνα ήταν υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν; Ο πολιτικαντισμός και η διπλοπροσωπία έχουν όρια» καταλήγει.

Περιοδεία του ΠΑΣΟΚ σε Πέλλα και Ημαθία

Εν τω μεταξύ σήμερα κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε περιοδεία στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, κατά την οποία συναντήθηκαν με ομάδες παραγωγών, ενώ στο επιμελητήριο Βέροιας συναντήθηκαν με συναφείς  κλάδους διακίνησης ροδάκινων, όπως μεταφορείς και εξαγωγείς. 

Μετά τις συναντήσεις το ΠΑΣΟΚ τονίζει πως πρέπει να γίνει άμεσα η καταγραφή των  αδιάθετων ποσοτήτων ροδάκινων και σημειώνει πως μετά την εξειδίκευση των ευρωπαϊκών μέτρων, αν χρειαστεί να υπάρξουν συμπληρωματικά μέτρα προστασίας των αγροτών από τα συναρμόδια υπουργεία.

Ακόμη αναφέρει πως είναι ανάγκη «να προχωρήσουμε άμεσα στην οργάνωση της παραγωγής με αιχμή του δόρατος την ποιότητα μέσα από θεσμικά όργανα, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμών, για την κατάκτηση νέων αγορών ώστε να μην είναι μονοπωλιακά εξαρτώμενη η παραγωγή των αγροτικών προϊόντων από τη ρωσική αγορά».

Επίσης το ΠΑΣΟΚ σημειώνει συμφώνησαν όλοι να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για τα προαναφερθέντα θέματα, με αφορμή και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή