Αναδύεται μετά από 122 χρόνια

Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2004 18:19

A- A A+

Στις 8 Ιουνίου από τις 8.20 το πρωί, η Αφροδίτη θα μας χαρίσει ένα σπάνιο θέαμα, διασχίζοντας τον ουρανό μπροστά από τον Ηλιο, προκαλώντας μία μίνι έκλειψη. Το φαινόμενο θα είναι ορατό και στην Ελλάδα, και όσοι το χάσουν θα πρέπει να περιμένουν τις 6 Ιουνίου του 2012, αν και δεν θα είναι ορατό σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, ή το 2117...

H τελευταία φορά που ο πλανήτης ακολούθησε την ίδια πορεία ήταν το 1882, και οι επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να υπολογίσουν την απόσταση της Γης από τον Ηλιο.

Αν και πλησίασαν, η σωστή απάντηση δόθηκε τη δεκαετία του '60. (Για την ιστορία, η μέση απόσταση είναι 149.597.870,691 χιλιόμετρα ή αλλιώς μία αστρονομική μονάδα).

Οσοι στρέψουν αύριο τα βλέμματα στον ουρανό, θα δουν τον πλανήτη σαν μία μικρή κουκκίδα μπροστά από το νότιο ημισφαίριο του Ηλιου από αριστερά προς τα δεξιά. Ο πλανήτης θα χρειαστεί έξι ώρες για να διασχίσει τη λαμπρή πρόσοψη του αστέρα. Εκείνες τις ώρες, το φως του Ηλιου που θα φτάσει στη Γη θα μειωθεί κατά 0,1%.

Ο αστρονόμος του 17ου αιώνα Γιόχαν Κέπλερ ήταν ο πρώτος που ενδιαφέρθηκε για τα πλανητικά περάσματα και βασιζόμενος στην ηλιοκεντρική θεωρία και σε μαθηματικές φόρμουλες υπολόγισε το 1627 ότι η Αφροδίτη θα περνούσε μπροστά από τον ηλιακό δίσκο στις 6 Δεκεμβρίου 1639. Οι προβλέψεις του αποδείχθηκαν σωστές, αλλά ο θάνατος τόν πρόλαβε και δεν μπόρεσε να παρατηρήσει το φαινόμενο, το οποίο μάγεψε δύο ερασιτέχνες Αγγλους αστρονόμους, τον Ιερεμία Χόροξ και τον Γουίλιαμ Κράμπτρι.

H παρατήρηση του φαινομένου

Οι αστρονόμοι προειδοποιούν να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν θα παρατηρούμε το φαινόμενο, που θα έχει 100πλάσια διάρκεια από αυτήν της έκλειψης Ηλίου και μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.

«Ποτέ να μην κοιτάζετε απευθείας τον Ηλιο με γυμνά μάτια» επισημαίνει ο δρ Ρόμπερτ Γουόλς από το Κέντρο Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Κεντρικού Λανκασάιρ.

H πλέον απλή και ασφαλής μέθοδος παρατήρησης είναι με γυαλιά ηλεκτροκόλλησης, ή ακόμη και με τα τζάμια που χρησιμοποιούνται για τα γυαλιά αυτά.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή