Αδιαφορία για το μόνο όργανο που προκύπτει από άμεση εκλογή

Τρίτη, 08 Ιουνίου 2004 20:48
UPD:20:50

A- A A+

Οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο αποτελούν μοναδικό ιστορικό γεγονός: 348 εκ. Eυρωπαίοι καλούνται στις κάλπες από τις 10 έως τις 13 Ιουνίου 2004 για να εκλέξουν τους 732 αντιπροσώπους τους.

Αν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις σε όλη την Ευρώπη, ο πιθανότερος νικητής στις περισσότερες χώρες θα είναι η αποχή, που αναμένεται να υπερβεί το 65%. H διαρκώς αυξανόμενη αδιαφορία των ευρωπαϊκών κοινωνιών προς το μόνο όργανο της Ενωσης που προκύπτει από άμεση εκλογή οξύνει το περίφημο «δημοκρατικό έλλειμμα» της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Αυτές οι εκλογές είναι αθόρυβες και οι εκλογείς αδιάφοροι στην πλειονότητά τους. Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν πεισθεί ότι το έργο του ευρωπαϊκού νομοθετικού σώματος τούς αφορά. Ισως να μην έχουν πεισθεί καν ότι παράγεται έργο στην Ευρωβουλή. Κάποιοι την θεωρούν ως μια μια λέσχη συζητήσεων. Κι όμως πλέον είναι ένα κοινοτικό όργανο με πολλές αρμοδιότητες, το οποίο έχει αποφασιστική γνώμη και για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους επιτρόπους.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι νεαροί ψηφοφόροι στις 25 χώρες-μέλη είναι περισσότερο ενθουσιώδεις σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του European Youth Forum που δημοσιεύτηκε στις 7 Ιουνίου. Ποσοστό που ξεπερνάει το 85% δηλώνει ότι θα ψηφίσει, γιατί πιστεύει ότι η καθημερινή του ζωή επηρεάζεται από τις πολιτικές του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Κεντροδεξιά αναμένεται να κυριαρχήσει πάλι, οι σοσιαλδημοκράτες θα παραμείνουν στη δεύτερη θέση, ενώ «μεγάλοι χαμένοι» των ευρωεκλογών θα είναι η Ενωμένη Αριστερά των κομμουνιστών και ακροαριστερών και οι Πράσινοι οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται ακόμη στις νέες χώρες μέλη, εκτιμά το Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών (CEPS) στις Βρυξέλλες.

Η δημοσκόπηση, προβλέπει 38% για την κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και 29% για τους Σοσιαλιστές, που προβλέπεται να βγουν ενισχυμένοι στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Η κεντροδεξιά αναμένεται να ενισχυθεί στη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο, ενώ θα μειωθεί στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η έρευνα σημειώνει ωστόσο δύο αστάθμητους παράγοντες: την εκλογική συμπεριφορά των 10 νέων χωρών -οι οποίες θα εκλέξουν 162 ευρωβουλευτές- και το ποσοστό της αποχής που σε ορισμένες περιπτώσεις (Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Εσθονία, Τσεχία) θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και το 70%.

Το Ευρωκοινοβούλιο σε αριθμούς

Το απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελείται από 788 μέλη. Τα 626 εκπροσωπούν τα 15 κράτη και είχαν εκλεγεί για 5 χρόνια (1999-2004) και τα 162 τα 10 νέα κράτη μέλη. (Από τις 5 Μαΐου 2003 παρακολουθούσαν τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως παρατηρητές χωρίς δικαίωμα λόγου και φυσικά ψήφου. Από την 1η Μαΐου 2004 έχουν το ίδιο καθεστώς με τους υπόλοιπους βουλευτές).

Το Κοινοβούλιο που θα εκλεγεί στις 13 Ιουνίου 2004 θα έχει 732 βουλευτές, σύμφωνα με την Συνθήκη της Νίκαιας, η εφαρογή της οποίας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των βουλευτών των «15», με την εξαίρεση της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου που διατήρησαν τον ίδιο αριθμό ευρωβουλευτών (αντιστοίχως 99 και 6). Η Ελλάδα θα έχει πλέον 24 και όχι 25 βουλευτές.

Την Τρίτη 20 Ιουλίου 2004, στο Στρασβούργο η Ευρωβουλή θα συνεδράσει για να συγκροτηθεί σε Σώμα. Σημειώνεται ότι είναι το μοναδικό νομοθετικό όργανο στον κόσμο που θα λειτουργεί χρησιμοποιώντας 20 επίσημες γλώσσες.

Το 2007 θα ολοκληρωθούν κατά πάσα πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Στην περίπτωση αυτή, οι εκπρόσωποί τους θα αποσταλούν ως παρατηρητές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ρουμανία 36, Βουλγαρία 18) μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές που προβλέπεται να γίνουν τον Ιούνιο του 2009.

Μετά τις εκλογές του 2009 το Κοινοβούλιο θα αριθμεί 736 ευρωβουλευτές. Αυτό είναι το ανώτατο όριο που προβλέπει η Συνθήκη της Νίκαιας που τον Δεκέμβριο του 2002 τροποποιήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών για όλα τα

κράτη μέλη με εξαίρεση τη Γερμανία, την Κύπρο, την Εσθονία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και τη Σλοβενία (ήτοι 686 βουλευτές για τα 25 κράτη μέλη και 50 για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή