ΗΠΑ: Κυβερνητική έκθεση δικαιολογεί τα βασανιστήρια

Τρίτη, 08 Ιουνίου 2004 21:49
A- A A+

Εκθεση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης τον Αύγουστο του 2002 ανέφερε ότι η προσφυγή σε βασανιστήρια στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας μπορεί να δικαιολογηθεί με στοιχεία νόμιμης άμυνας, αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Πόστ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο αυτό δόθηκε στον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Αλμπέρτο Γκονζάλες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης σε απάντηση αιτήματος της CIA για τους κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται στις ανακρίσεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ αρνήθηκε σήμερα να επιδώσει στο Κογκρέσο αντίγραφο του μνημονίου αυτού.

Το κείμενο των 56 σελίδων, που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για τις προθέσεις των συντακτών του. «Ο βασανισμός ενός ύποπτου μπορεί να δικαιολογηθεί, εάν ο αμερικανός πράκτορας το κάνει στην προσπάθειά του να αποτρέψει και άλλες επιθέσεις κατά των ΗΠΑ... Η πρόκληση ενός ήπιου ή σύντομου πόνου δεν αποτελεί κατ' ανάγκην πράξη βασανισμού».

Σύμφωνα με την εφημερίδα το έγγραφο αυτό χρησίμευσε ως βάση για ένα άλλο που εκπονήθηκε τον Μάρτιο του 2003 από το Πεντάγωνο, όταν υπεύθυνοι του στρατοπέδου του Γκουαντανάμο ζήτησαν οδηγίες για το πώς πρέπει να μεταχειρίζονται τους κρατουμένους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή