«Εφυγε» ένας γητευτής αναγνωστών

Τρίτη, 07 Αυγούστου 2001 17:53

A- A A+

Ο βραζιλιάνος συγγραφέας Jorge Amado με τη σύζυγό του Zelia Gattai στο σπίτι τους στο Σαλβαδόρ σε παλαιότερες ευτυχισμένες εποχές. Χθες το βράδυ σε ηλικία 89 ετών άφησε την τελευταία του πνοή, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο.

Ο Jorge Amado, συγγραφέας των αριστουργηματικών μυθιστορημάτων «Γκαμπριέλα, Γαρύφαλλο και Κανέλλα» και «Ντόνα Φλoρ και οι δύο άνδρες της», θεωρείται η μεγαλύτερη σύγχρονη πνευματική μορφή της Βραζιλίας.

Γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου 1912, σε μία κακαοφυτεία κοντά στην πόλη Ιταμπουάνα, στο εσωτερικό της Πολιτείας της Μπαΐα. Συγγραφέας 40 έργων, που έχουν μεταφραστεί σε 54 γλώσσες, έγραψε το πρώτο του βιβλίο «Η χώρα του καρναβαλιού» το 1931, λίγο μετά τη δραστηριοποίησή του στις τάξεις του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Νυμφευμένος με την επίσης συγγραφέα Zelia Gattai, ο Amado ήταν πολλές φορές υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Μέλος επί 30 χρόνια της Ακαδημίας της Βραζιλίας, εισήγαγε τη λογοτεχνία της χώρας του στο παγκόσμιο λογοτεχνικό στερέωμα. Γοήτευε το αναγνωστικό κοινό με τις μεστές, σφριγηλές και με εκλεπτυσμένη αίσθηση του χιούμορ ιστορίες του.

Στο έργο του περιγράφεται με αδρά χρώματα ο λυρισμός, η τραγικότητα, τα βάσανα, ο αισθησιασμός και ο μυστικισμός που κυριαρχούν στη ζωή των μιγάδων της πολιτείας Μπαΐα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή