Ρωσία: Καθ’ οδόν η ανθρωπιστική βοήθεια προς την ανατολική Ουκρανία

Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014 08:09
UPD:10:01
REUTERS/SERGEI KARPUKHIN

Άδειος δρόμος στο Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

A- A A+

Μια ρωσική αυτοκινητοπομπή 280 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησε σήμερα για την Ουκρανία, εν μέσω των δυτικών προειδοποιήσεων η αποστολή να μην αποτελέσει πρόσχημα για μια εισβολή.

«Συμφωνήθηκαν όλα με την Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ραδιοσταθμό Business FM.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε χθες ότι η Ρωσία έχει «συμφωνήσει», έπειτα από συνομιλίες που διεξήγαγε με το Κίεβο, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με μια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, και εξέφρασε την ελπίδα οι δυτικές κυβερνήσεις «να μην εμποδίσουν» την αποστολή.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους προειδοποίησαν πως οποιαδήποτε ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία χωρίς τη συναίνεση του Κιέβου θα ήταν «απαράδεκτη» και θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

EURONEWS

Προειδοποίηση «εναντίον οποιασδήποτε μονομερούς στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, περιλαμβανομένου του ανθρωπιστικού» απηύθυνε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 

Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ δηλώνει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Μόσχα να επέμβει στρατιωτικά στις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου συγκλίνουν για να επιτεθούν στους φιλορώσους αυτονομιστές.

Το πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass μετέδωσε πως η αυτοκινητοπομπή θα χρειασθεί δύο ημέρες για να φθάσει στην ανατολική Ουκρανία, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.000 χλμ. νοτιοδυτικά. Τηλεοπτικές εικόνες δείχνουν βαριά λευκά φορτηγά να αναχωρούν από την πόλη Αλαμπίνο, κοντά στη Μόσχα.

EURONEWS

Χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται πως αντιμετωπίζουν ελλείψεις στην υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση και την ιατρική περίθαλψη εξαιτίας των μαχών. 

Η Ρωσία έχει δηλώσει πως η διανομή της βοήθειας θα γίνει από κοινού με τη ΔΕΕΣ, η οποία ανέφερε χθες ότι για να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση χρειάζεται συμφωνία απ' όλα τα μέρη καθώς και εγγυήσεις ασφαλείας, καθώς δεν χρησιμοποιεί ένοπλους συνοδούς.

«Οι πρακτικές λεπτομέρειες αυτής της επιχείρησης πρέπει να αποσαφηνισθούν πριν μπορέσει να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία», δήλωσε ο Λοράν Κορμπά, επικεφαλής των επιχειρήσεων της ΔΕΕΣ στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Πλήρη έρευνα για την πτήση MH17 θέλει ο Κέρι

Eξάλλου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναφέρθηκε σήμερα από την Αυστραλία στην κατάρριψη του αεροσκάφους της Μalaysia Airlines, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η διεθνής κοινότητα θα μπορέσει να βρει ένα τρόπο για να συνεργασθούν η Ρωσία και η Ουκρανία ώστε να διευκολυνθεί η διεξαγωγή μιας επίσημης έρευνας. 

Έκανε λόγο για «αδιανόητο έγκλημα» και πρόσθεσε πως παρόλο που οι ΗΠΑ δεν έχουν αμφιβολία πως η πτήση MH17 καταρρίφθηκε από φιλορώσους αντάρτες στην Ουκρανία, είναι ανάγκη να διεξαχθεί πλήρης έρευνα για να νομιμοποιηθούν «οποιαδήποτε μέτρα πάρουμε στη συνέχεια». 

«Ελπίζουμε και προσευχόμαστε να μπορέσουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες να βρούμε ένα τρόπο για να μπορέσουν ο πρόεδρος Ποροσένκο και η Ουκρανία να δουλέψουν με τη Ρωσία», συνέχισε ο Κέρι. 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή