Απέτυχε απόπειρα πραξικοπήματος στο Κονγκό

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2004 15:01
A- A A+

H κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) ανακοίνωσε σήμερα ότι κατεστάλη η απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά μάρτυρες αναφέρουν ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην πρωτεύουσα Κινσάσα.

Οι στασιαστές, αξιωματικοί της προεδρικής φρουράς κατέλαβαν τον κρατικό ραδιοσταθμό μετά τα μεσάνυκτα και ανακοίνωσαν ότι ανετράπη ο πρόεδρος Ζοζέφ Καμπίλα. Στη συνέχεια κατέλαβαν την κρατική υπηρεσία Ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να διακοπεί επί τρεις ώρες η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην πρωτεύουσα.

Ο επικεφαλής της ομάδας, ταγματάρχης Ερίκ Λένζ, συνελήφθη, όπως δήλωσε στο BBC o υπουργός Εξωτερικών Αντουάν Γκοντά.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι συνελήφθησαν οκτώ άτομα και καταζητούνται 12.

Ο πρόεδρος Καμπίλα εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση και διαβεβαίωσε ότι οι θεσμοί της δημοκρατίας λειτουργούν κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζοζέφ Καμπίλα ανέλαβε πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2001 μετά τη δολοφονία του πατέρα του από μέλη της προεδρικής φρουράς.

Εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας SΝ Brussels Airlines ανακοίνωσε ότι η πτήση από τις Βρυξέλλες προς την Κινσάσα ακυρώθηκε. Ο ραδιοσταθμός France International μετέδωσε ότι οι διαφωνούντες κατέλαβαν θέσεις στην οδική αρτηρία προς το αεροδρόμιο της Κινσάσα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή