Παπανδρέου: «Δεν τίθενται συγκεκριμένα αριθμητικά όρια για τις ευρωεκλογές»

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2004 15:20
UPD:15:21
A- A A+

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, επανήλθε σήμερα στις κατηγορίες για αδιαφάνεια που απηύθηνε χθες το βραδυ στη κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο θέμα του δανείου που σύναψε πρόσφατα η κυβέρνηση, καθώς και στο θέμα της υπέρβασης του κόστους των Ολυμπιακών Εργων.

Κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο, κ. Παπανδρέου επισήμανε πως η κυβέρνηση πήρε ένα πολύ υψηλό δάνειο με αδιαφανείς διαδικασίες, ένα δάνειο που –όπως είπε- «δεν ξέρουμε πού θα πάει και συνήφθη χωρίς να γίνουν διαγωνισμοί».

Όσον αφορά τα Ολυμπιακά Εργα ο κ. Παπανδρέου έθεσε για ακόμα μια φορά το ερώτημα σε ποιούς θα πάνε τα χρήματα των υπερβάσεων και για ποια έργα μιλάει η ΝΔ. «Οι υπερβάσεις των έργων, των οποίων ο προϋπολογισμός ήταν 4,6 δισ. ευρώ είναι ελάχιστες, που φθάνουν ίσως τα 100 εκατ. ευρώ», παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση, όταν μιλάει για διπλασιασμό των κονδυλίων, κάτι άλλο κρύβει και την κάλεσε να ξεκαθαρίσει τι είναι αυτό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετά τις εκλογές έβγαλε από το λεξιλόγιό της τη λέξη διαφάνεια. «Η αλεπού μπορεί να κρύβεται αλλά η ουρά της φαίνεται», ανέφερε χαρακητριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση τονίζοντας πως με ό,τι και αν καταπιάστηκε, δημιούργησε προβλήματα στη χώρα, όπως αυτό της επιτήρησης στην οικονομία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβλεψε ότι το καθεστώς επιτήρησης μπορεί να έχει επιπτώσεις ύφεσης στην οικονομία, «εκεί που είχαμε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη».

Προέβλεψε επίσης ότι από το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα εφαρμόσει πολιτική λιτότητας με μέτρα που δεν θα ανταποκρίνεται σε προεκλογικές της δεσμεύσεις, αλλά θα είναι σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα.

Για το θέμα των συμβασιούχων ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση παλινδρομεί και δεν λύνει το πρόβλημα όπως είχε ρητά δεσμευτεί προεκλογικά, ενώ –όπως σημείωσε- «όσο περνάει ο καιρός θα έχουμε και απολύσεις», αναφέροντας ενδεικτικά ότι χθες υπήρξαν 300 απολύσεις στον ΕΛΓΑ.

Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε γενικό προσκλητήριο προς τους φίλους, τους οπαδούς, τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για μαζική συμμετοχή στις εκλογές και ενίσχυση του Κινήματος, αναφέροντας τους τρεις γνωστούς λόγους για τους οποίους πρέπει να ψηφιστεί το ΠΑΣΟΚ:

- ενίσχυση των σοσιαλιστών στην Ευρώπη

- να μην δοθεί «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση και

- στήριξη της πορείας ανασυγκρότησης του Κινήματος.

Δεν τίθενται συγκεκριμένα αριθμητικά όρια για τις ευρωεκλογές και δεν μιλάμε για ήττες στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου. «Προχωράμε για την ανάκαμψη ενωμένοι, διαμορφώνοντας πλειοψηφικό ρεύμα, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, και κόμμα εξουσίας και αυτό θα γίνει πολύ σύντομα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Κινήματος.

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες που διατυπώνονται για τον ίδιο ότι λειτουργεί αυταρχικά, δήλωσε ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ίδιος, λειτουργούν με βάση το καταστατικό και ότι τα νέα όργανα του Κινήματος θα εκλεγούν μέσα από θεσμούς.

Στην πορεία ανασυγκρότησης το ΠΑΣΟΚ θα επανασυνδεθεί με παλιά στελέχη, θα συνδεθεί με νέα στελέχη και θα μπολιαστεί με νέες δυνάμεις. Στην πορεία αυτής της αλλαγής το ΠΑΣΟΚ κρατά σταθερά αναλλοίωτες τις αρχές του και όπως είπε οι Οργανισμοί αν δεν αλλάζουν και δεν μαθαίνουν, τότε πεθαίνουν, επισήμανε ο κ.Παπανδρέου. «Και το ΠΑΣΟΚ αναγεννιέται», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το Ιράκ, ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε κατά της αποστολής έστω και ενός έλληνα στρατιώτη. Εξάλλου, τόνισε, δικαιώθηκε η θέση του ΠΑΣΟΚ για το Ιράκ, ότι η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζεται με βία.

Ερωτηθείς για το Κυπριακό και για το αν θα υποστήριζε το σχέδιο Ανάν σε περίπτωση νέου δημοψηφίσματος, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι να ξεκαθαρίσει η κυπριακή ηγεσία ποιά είναι η στρατηγική της και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να μην μείνει απαθής όπως στη Λουκέρνη, αλλά να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής.

«Η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου -πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- είναι μια λύση, αλλά εφόσον έχουμε στρατηγική». Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η ελληνική κυβέρνηση έχασε το κύρος της στην Ευρώπη από τη στάση που τήρησε στο Κυπριακό, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή