H Eυρώπη ψηφίζει

Η μεγαλύτερη διακρατική εκλογική διαδικασία
Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2004 16:47

A- A A+

Με την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ. στο Ζάππειο στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, πέφτει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου, που κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους και επικεντρώθηκε σε θέματα εσωτερικής πολιτικής.

Αύριο ψηφίζουν οι Ελληνες στο εξωτερικό. Την Κυριακή οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί, θα κλείσουν στις 7 το βράδυ, όμως τα επίσημα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. μετά τις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδος, αφού κλείσει και η τελευταία κάλπη στην Πορτογαλία.

Για την εκλογή των 732 ευρωβουλευτών ψηφίζουν 348 εκ. άτομα: Χτες Βρετανοί http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/06/11/923285.htm και Ολλανδοί -τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού υπέστησαν απώλειες- σήμερα Ιρλανδοί και Τσέχοι, αύριο Ιταλοί, Μαλτέζοι και Λετονοί και την Κυριακή οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Η Κεντροδεξιά αναμένεται να παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα στην Ευρωβουλή, οι Σοσιαλδημοκράτες στη δεύτερη θέση, ενώ «μεγάλοι χαμένοι» θα είναι η Ενωμένη Αριστερά των Κομμουνιστών και Ακροαριστερών και οι Πράσινοι, οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται ακόμη στις νέες χώρες μέλη, εκτιμά το Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών (CEPS) στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα θα έχει πλέον 24 και όχι 25 ευρωβουλευτές.

Την Τρίτη 20 Ιουλίου 2004, στο Στρασβούργο η Ευρωβουλή θα συνεδριάσει για να συγκροτηθεί σε Σώμα. Σημειώνεται ότι είναι το μοναδικό νομοθετικό όργανο στον κόσμο που θα λειτουργεί χρησιμοποιώντας 20 επίσημες γλώσσες.

Αυλαία στην προεκλογική περίοδο

Διατηρώντας υψηλούς τους αντιπολιτευτικούς τόνους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο Ζάππειο http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/06/11/923360.htm , επιτέθηκε στην κυβέρνηση για αδιαφάνεια στην σύναψη δανείου για την επιπλέον χρηματοδότηση των Ολυμπιακών Αγώνων, για μη τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων, καθώς και ότι ετοιμάζει αντιλαϊκή ατζέντα,και κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ για να δοθεί μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν έχει λευκή επιταγή.

Περιοδεία στο Περιστέρι πραγματοποίησε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όπου τόνισε ότι όσοι εξωραϊζουν τη σημερινή εικόνα της Ε.Ε., λένε ψέματα.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος επισκέφθηκε το κεντρικό εκλογικό περίπτερο του ΣΥΝ, και μίλησε για έλλειμμα δημοκρατίας στην ΕΕ.

Εξοδος ετεροδημοτών χωρίς προβλήματα

Το μεσημέρι τέθηκαν σε εφαρμογή τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για τη διευκόλυνση των ετεροδημοτών. Eως τις 21:00 σήμερα θα παραχωρηθεί μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος της Κακιάς Σκάλας, ενώ ανάλογες παρεμβάσεις θα γίνουν και σε άλλους βασικούς κόμβους των εθνικών οδικών δικτύων. Εκτακτα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ και το Σάββατο από τις 07:00 έως τις 14:00.

Αυξημένη είναι η επιβατική στα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα πρακτορεία των ΚΤΕΛ. Με έκπτωση 20% στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών, 30% των σιδηροδρομικών και 25% των υπεραστικών συγκοινωνιών θα ταξιδέψουν οι εκλογείς, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι έφοροι για τις ευρωεκλογές.

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερωθούν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν από τα ΚΕΠ, τους Δήμους, τις Νομαρχίες, ή την ιστοσελίδα www.ypes.gr .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή