Ε.Ε.: Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο βόρειο Ιράκ

Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014 19:05
UPD:19:23
REUTERS/STRINGER/IRAQ

«Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, κυρίως μειονοτικοί, εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες λόγω των διωγμών και των παραβιάσεων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στις περιοχές όπου προελαύνουν οι εξτρεμιστές σουνίτες μαχητές, επεσήμανε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

A- A A+

«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο βόρειο Ιράκ κατήγγειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) απειλούν πλέον την αυτόνομη επαρχία του Κουρδιστάν και χιλιάδες αμάχους.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις τελευταίες επιθέσεις του αποκαλούμενου ‘Ισλαμικού Κράτους’ και άλλων ενόπλων οργανώσεων στο Ιράκ», ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

EURONEWS

Όπως είπε, της «προκαλεί φρίκη» η «ταχεία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» στο βόρειο Ιράκ. «Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, κυρίως μειονοτικοί, εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες λόγω των διωγμών και των παραβιάσεων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στις περιοχές όπου προελαύνουν οι εξτρεμιστές σουνίτες μαχητές, επεσήμανε η Άστον.

«Ορισμένες από αυτές τις ενέργειες θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», εκτίμησε η ίδια και πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστούν το ταχύτερο ώστε οι δράστες τους να λογοδοτήσουν».

EURONEWS

Ακόμη, η Ευρωπαία αξιωματούχος κάλεσε όλα τα μέρη «να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και να διευκολύνουν την διανομή βοήθειας».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή