Δέσμευση ΗΠΑ για στήριξη του Ιράκ στον αγώνα κατά του ΙΚ

Σάββατο, 09 Αυγούστου 2014 07:33
UPD:08:49
REUTERS/STRINGER/IRAQ
A- A A+

Τη δέσμευση ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το Ιράκ και τους πολίτες του ενάντια στη «διεθνή απειλή» των μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιρακινό πρόεδρο, Φουάντ Μασούμ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ άσκησε επίσης πιέσεις στη Βαγδάτη για τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Το βράδυ της Παρασκευής οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν δεύτερο γύρο αεροπορικών βομβαρδισμών κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, ενώ λίγο νωρίτερα η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό των βομβαρδισμών κατά των τζιχαντιστών.

Αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποίησαν παράλληλα σήμερα νέες ρίψεις τροφίμων και νερού στην ορεινή ζώνη όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες Ιρακινοί καταδιωγμένοι από την προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

Τρία μεταγωγικά αεροσκάφη, συνοδευόμενα από δύο καταδιωκτικά F/A-18 έριξαν προμήθειες που προορίζονται «για τους χιλιάδες Ιρακινούς που απειλούνται από το Ισλαμικό Κράτος στο Ορος Σιντζάρ», διευκρίνισε με ανακοίνωσή του το αμερικανικό Πεντάγωνο.

 

Πυρομαχικά σε Κούρδους μαχητές

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις αμερικανού αξιωματούχου, η ιρακινή κυβέρνηση παρέδωσε την Παρασκευή πυρομαχικά στην πόλη Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ, σε μια πρωτοφανή πράξη στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των κουρδικών και ιρακινών δυνάμεων.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, υπό τις εντολές του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι, παρέδωσαν για μεταφορά πυρομαχικά κυρίως για μικρά όπλα, προκειμένου αυτά να σταλούν στις δυνάμεις των Πεσμεργκά, οι οποίοι μάχονται ενάντια μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuter

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή