Μέτρα στα αεροδρόμια λαμβάνουν ασιατικές χώρες, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την εξάπλωση της επιδημίας του Έμπολα, που πλήττει χώρες τις δυτικής Αφρικής, όπου, από τον ιό, έχουν χάσει τη ζωή τους, τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούν κάμερες θερμικής απεικόνισης και στέλνουν γιατρούς για να ελέγχουν τους ταξιδιώτες που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα. Παράλληλα, οι περισσότερες χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους να αναβάλουν τα ταξίδια στις πληγείσες περιοχές.
Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα του Έμπολα στην Ασία, αλλά οι αρχές υγείας οι οποίες στο παρελθόν έχουν αντιμετωπίσει κρούσματα φονικών ιών, όπως η γρίπη των πτηνών και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), λαμβάνουν παρόμοια μέτρα.
Οι τέσσερις χώρες Γουινέα, Λιβερία, Νιγηρία και Σιέρα Λεόνε- προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη σοβαρότερη επιδημία Έμπολα που έχει ξεσπάσει μέχρι σήμερα, και έχει ποσοστό θνησιμότητας μέχρι και 90%, χωρίς να υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο.
Οι προσπάθειες των ασιατικών χωρών να ελέγχουν τους επιβάτες με κάμερες θερμικής απεικόνισης είναι επαρκείς, δήλωσε ο Ταρίκ Τζαζάρεβιτς, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη.
«Όσο ένας άνθρωπος δεν είναι εμφανώς ασθενής νομίζουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να κυκλοφορεί δημοσίως. Θεωρούμε τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού παγκοσμίως εξαιρετικά χαμηλό. Τα μέτρα που έχουν λάβει χώρες στην Ασία είναι επαρκή» σημείωσε.
Αξιωματούχοι υγείας στην Ταϊλάνδη, που δέχτηκε αριθμό-ρεκόρ 26,5 εκατομμυρίων τουριστών τον περασμένο χρόνο, έχουν θέσει υπό παρακολούθηση 21 επισκέπτες από τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι δεν σκοπεύουν να τους θέσουν σε καραντίνα.
Στην Κίνα δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα του ιού, αλλά τα νοσοκομεία οφείλουν να αναφέρουν ύποπτα περιστατικά.
Η Ινδία, 45.000 πολίτες της οποίας ζουν και εργάζονται στις τέσσερις πληγείσες αφρικανικές χώρες, ανακοίνωσε ότι θα εξετάζει με κάμερες θερμικής απεικόνισης όσους αναχωρούν από τα αεροδρόμιά της, φθάνουν σε αυτά ή τα χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο σταθμό.
Η Ιαπωνία είναι σε ετοιμότητα να στείλει ανθρώπους που ενδεχομένως να έχουν προσβληθεί από Έμπολα σε νοσοκομειακούς θαλάμους απομόνωσης, είπε σε συνέντευξη Τύπου ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα.
Στην Αυστραλία, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν λάβει επιπλέον μέτρα, αλλά τα αεροδρόμια βρίσκονται σε συναγερμό για την πιθανότητα ταξιδιωτών μολυσμένων με Έμπολα, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος να φτάσει η επιδημία στη χώρα είναι πολύ μικρός.
Αλλά και στη Σιγκαπούρη, η οποία είχε λάβει αυστηρά και επιτυχημένα μέτρα κατά της επιδημίας του SARS, η οποία το 2003 προκάλεσε 33 θύματα, ο κίνδυνος εμφάνισης του ιού είναι μικρός, σύμφωνα με τις αρχές.
Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα μεταδίδεται μόνο μέσω απευθείας επαφής με τα σωματικά υγρά ασθενούς.
Νωρίτερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters