Επέστρεψε στον Λίβανο ο πρώην πρωθυπουργός Χαρίρι

Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2014 12:44
UPD:12:48
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Στο Λίβανο έφτασε σήμερα - ύστερα από τρία χρόνια απουσίας – ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι.

Ο Χαρίρι μετέβη απροειδοποίητα στην έδρα της κυβέρνησης στη Βηρυτό όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ταμάμ Σαλάμ, όπως μετέδωσαν τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Ο σουνίτης πολιτικός του Λιβάνου με την μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα, ήταν αυτοεξόριστος από το 2011. Έφυγε από τη χώρα όταν ανατράπηκε η κυβέρνησή του από έναν συνασπισμό, στον οποίο μετείχε και η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Της επίσκεψης του Χαρίρι στο Λίβανο είχε προηγηθεί η αιματηρή επέλαση ενόπλων ισλαμιστών που εισήλθαν στη χώρα από τη Συρία και κατέλαβαν την σουνιτική πόλη Αρσάλ στα βορειοανατολικά το περασμένο Σάββατο. Οι ένοπλοι αποσύρθηκαν από την πόλη την Τετάρτη ύστερα από συγκρούσεις πέντε ημερών με τον στρατό.

Η επέλαση των ενόπλων, περιλαμβανομένων των μαχητών που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα του Ιράκ και της Συρίας, σηματοδοτεί την σοβαρότερη μέχρι σήμερα επέκταση σε άλλες χώρες του εμφυλίου που μαίνεται τα τελευταία τρία χρόνια στη Συρία.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Χαρίρι ανακοίνωσε ότι η Σαουδική Αραβία θα προχωρήσει σε δωρεά ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια προς τις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου για να συμβάλει έτσι στην αντιμετώπιση των εξτρεμιστών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή