Kίνα: Αυστηρότερος έλεγχος στη χρήση εφαρμογών instant messaging

Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2014 11:29
UPD:11:54
EPA/ROLEX DELA PENA
A- A A+

Τα πραγματικά τους ονόματα θα πρέπει να υποβάλουν οι χρήστες εφαρμογών instant messaging με δημόσια accounts στην Κίνα (περιλαμβανομένων εταιρειών, οργανισμών και διάσημων προσώπων), και να αναμένουν έγκριση πριν δημοσιοποιήσουν νέα πολιτικού χαρακτήρα, σύμφωνα με νέους κανονισμούς.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, κρατικά μέσα μεταδίδουν ότι χρήστες δημοφιλών υπηρεσιών όπως το WeChat θα πρέπει να υπογράψουν συμφωνητικά στα οποία δεσμεύονται να στηρίζουν «το σοσιαλιστικό σύστημα».

Μέσα σε διάστημα δύο ετών η κινεζική κυβέρνηση είχε επιβάλει αντίστοιχους κανόνες και στη χρήση εργαλείων microblogging (στα πρότυπα του Twitter). Υπενθυμίζεται ότι στην Κίνα υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση του Ίντερνετ, με απαγόρευση της πρόσβασης σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter. Ωστόσο, είναι εκατοντάδες εκατομμύρια οι χρήστες που χρησιμοποιούν αντίστοιχες κινεζικές υπηρεσίες.

Οι εν λόγω κανόνες ανακοινώθηκαν από το Κρατικό Γραφείο Πληροφόρησης Διαδικτύου και, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, αφορούν σε δημόσια accounts, τα οποία αποτελούν δημοφιλείς πηγές ενημέρωσης, καθώς χρησιμοποιούνται για να μεταδίδουν νέα στους «συνδρομητές» τους.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες instant messaging θα πρέπει να ζητούν από τους χρήστες να επιβεβαιώνουν τα πραγματικά ονόματά τους όταν δημιουργούν λογαριασμούς. Επίσης, θα πρέπει να υπογράφουν ένα συμφωνητικό όπου θα υπόσχονται ότι θα τηρούν τον νόμο, το σοσιαλιστικό σύστημα, τα εθνικά συμφέροντα και την αυθεντικότητα των πληροφοριών, ενώ τα εν δημόσια accounts δεν θα μπορούν να δημοσιοποιήσουν ή να διαμοιραστούν νέα πολιτικού χαρακτήρα χωρίς έγκριση, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της αρμόδιας αρχής. Παράλληλα, συμπληρώνεται πως οι πάροχοι υπηρεσιών instant messaging θα πρέπει να υποδεικνύουν ποιοι λογαριασμοί έχουν την άδεια να γράφουν για πολιτικά θέματα. Όταν οι χρήστες παραβιάζουν τους κανόνες, οι πάροχοι θα απευθύνουν προειδοποιήσεις, θα ασκούν λογοκρισία ή μπορεί να και κλείνουν τους λογαριασμούς, διατηρώντας παράλληλα τα αντίστοιχα αρχεία έτσι ώστε να είναι δυνατή η πληροφόρηση των αρχών.

Η κινεζική εταιρεία Tencent, κάτοχος του WeChat, ανακοίνωσε ότι κύριος στόχος των κανόνων είναι η «αντίσταση στη διάδοση επιβλαβών πληροφοριών όπως φήμες» και ότι υποστηρίζει τον συγκεκριμένο στόχο.

Αξίζει να σημειωθεί πως νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωσαν στο BBC ότι οι κινεζικές αρχές τους ενημέρωσαν πως η πρόσβαση σε ξένες εφαρμογές τέτοιου τύπου, όπως τα KakaoTalk και Line, έχει μπλοκαριστεί, στο πλαίσιο προσπαθειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των ΝΥ Times, οι νέοι κανόνες αφορούν σε όλες τις υπηρεσίες instant messaging, ωστόσο θεωρείται πως «στοχεύουν» κυρίως το WeChat, που επιτρέπει στους χρήστες φορητών συσκευών να διαμοιράζονται κείμενα, αρχεία ήχου, φωτογραφίες και βίντεο με μεμονωμένα άτομα ή με μικρά γκρουπ. Το WeChat άρχισε τη λειτουργία του πριν τρία χρόνια και πλέον έχει περίπου 400 εκατ. ενεργούς χρήστες μηνιαίως.

Προτεινόμενα για εσάς