Μάνος Ιωάννου: «…Η κρίση λιγόστεψε δραματικά το θεατρικό κοινό»

Ο ηθοποιός Μάνος Ιωάννου μιλά για την παράσταση «ωχ... Ηλέκτρα»
Σάββατο, 09 Αυγούστου 2014 09:00

Ο Μάνος Ιωάννου μιλά για την παράσταση στη «Ν».

A- A A+

Ενσαρκώνοντας έναν από τους υπεύθυνους για τα δεινά μιας γνωστής ηρωίδας της αρχαίας τραγωδίας, τα οποία την αναγκάζουν να απευθυνθεί σε ψυχολόγο, ο ηθοποιός Μάνος Ιωάννου μάς μιλά για την παράσταση «ωχ... Ηλέκτρα».

Γραμμένη σε έμμετρο δεκαπεντασύλλαβο, η παρωδία του Αλέξη Καλλίτση, που σχολιάζει με καυστικό τρόπο τα κοινωνικά ήθη, τις ανθρώπινες σχέσεις, την οικονομία, αλλά και τη φύση του νεοέλληνα, συνεχίζει την περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα.

Η τραγική ηρωίδα του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, η Ηλέκτρα, μην μπορώντας να αντέξει τις δυστυχίες της οικογένειάς της, δηλαδή τις συμφορές του οίκου των Ατρειδών, περνάει από την τραγωδία στην κωμωδία, και αποφασίζει να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού. Παίζοντας καθοριστικό ρόλο σε όλα αυτά, ο Μάνος Ιωάννου μιλά για την παράσταση αλλά και για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Με ποιον τρόπο παρωδεί ο Αλέξης Καλλίτσης τις τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη;

Ο τρόπος της παρωδίας είναι ένας. Η ανατροπή. Ο Αλέξης Καλλίτσης παραλαμβάνει τον μύθο της Ηλέκτρας και τον υποσκάπτει διαρκώς με χιούμορ και ανατρεπτική διάθεση.

Ποια θέματα σχολιάζει το έργο μέσα από το χιούμορ;

Τα πάντα. Από την αρχαιολατρία μας, μέχρι τα πρωινάδικα. Ένα σύγχρονο αναρχικό χιούμορ ανατινάζει κυριολεκτικά τον Σοφοκλή στον αέρα, με αναφορές στον αιώνιο Έλληνα έως και στο “μαζί τα φάγαμε”!

Τι έχει να αντιμετωπίσει αυτή η ανατρεπτική Ηλέκτρα;

Ό,τι και η Ηλέκτρα του Σοφοκλή. Έναν νεκρό πατέρα, μια πανούργα μητέρα, έναν φιλόδοξο πατριό κλπ. Το θέμα είναι ο τρόπος που τα αντιμετωπίζει και η διάλυση της τραγωδίας μέσα στο σημερινό χιούμορ.

Πώς συμβάλλει σε αυτό ο χαρακτήρας που ενσαρκώνετε;

Παίζω τον Αίγισθο. Έναν άντρα που αναρριχήθηκε στην κυβέρνηση της Θήβας μέσα από το κρεβάτι της Κλυταιμνήστρας. Λίγο, λοιπόν, να μετακινήσει κανείς τα δεδομένα, εύκολα μετατρέπει τον Αίγισθο από πολιτικό μηχανορράφο σε ζιγκολό της δεκάρας.

Μάνος Ιωάννου - Πέτρος Φιλιππίδης.

Τελικά, η Ηλέκτρα θα βρει λύση;

Ε, σίγουρα. Αν η τραγωδία ολοκληρώνεται με φόβο και έλεος, η κωμωδία - και η παρωδία - ολοκληρώνεται  με τραγούδι, χορό και χάπυ εντ.

Πώς αντικατοπτρίζει το έργο τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα;

Σατιρίζοντας τον χαρακτήρα, τη νοοτροπία μας και τα θέματα που μας συγκινούν. Όταν παρωδούμε κάτι, που παιγμένο κανονικά μας συγκινεί, στην ουσία αυτοσαρκαζόμαστε.

Τι σας ενοχλεί περισσότερο στην κατάσταση που βιώνουμε;

Ό,τι απασχολεί όλους, την πλειονότητα, είναι και δικό μου πρόβλημα. Δεν γεννήθηκα σε κάποια “προνομιακή” οικογένεια. Συνεπώς, όλες οι παρενέργειες της κρίσης με ακουμπάνε άμεσα. Πρώτον, γιατί πλήττουν την οικογένειά μου και, δεύτερον, γιατί πλήττουν τον επαγγελματικό μου χώρο. Γιατί η κρίση λιγόστεψε δραματικά το θεατρικό κοινό.

Τι ελπίζετε για το μέλλον;

Προσωπικά, ελπίζω να συνεχίσω τόσο καλά, όσο ξεκίνησα την καριέρα μου. Σαν πολίτης, ελπίζω και εύχομαι να έρθουν σύντομα στην χώρα μας τα πρώτα δείγματα της ανάκαμψης.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης - Άννα Παναγιωτοπούλου, σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς, κοστούμια: Παναγιώτα Κόκορου, μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, χορογραφίες: Ελπίδα Νίνου -  Θανάσης Γιαννακόπουλος, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης (Ηλέκτρα), Ελισάβετ Κωνσταντινίδου (Κλυταιμνήστρα), Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (Αγαμέμνονας), Δημήτρης Μαυρόπουλος (Παιδαγωγός), Κρατερός Κατσούλης (Ψυχολόγος), Αλμπέρτο Φάις (Ορέστης), Μάνος Ιωάννου (Αίγισθος), Χρήστος Σπανός (Πυλάδης), Σταύρος Καραγιάννης - Πάνος Σταθακόπουλος -  Κυριάκος Μαρκάτος (Χορός).

Πρόγραμμα περιοδείας

Αύγουστος

Σάββατο 9: Οινιάδες

Κυριακή 10: Λευκάδα

Δευτέρα 11: Πρέβεζα

Τρίτη 12: Δελφοί

Τετάρτη 13: Σοφικό

Δευτέρα 18: Λαμία

Τρίτη 19: Μουδανιά

Τετάρτη 20: Κομοτηνή

Πέμπτη 21: Αλεξανδρούπολη

Παρασκευή 22: Ξάνθη

Σάββατο 23: Αμφίπολη

Κυριακή 24: Θάσος

Δευτέρα 25: Δίον

Τρίτη 26 και Τετάρτη 27: Θεσσαλονίκη

Πέμπτη 28: Γιαννιτσά

Παρασκευή 29: Σέρρες

Κυριακή 31: Βέροια

Οι συντελεστές της παράστασης.

Σεπτέμβριος

Δευτέρα 1: Καβάλα

Τρίτη 2: Έδεσσα

Τετάρτη 3: Καρδίτσα

Πέμπτη 4: Λειβαδιά

Δευτέρα 8: Βριλήσσια


Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

 

Προτεινόμενα για εσάς