Για το νέο αντιτρομοκρατικό ν.σ. ενημέρωθηκε ο αρμόδιος συντονιστής της Ε.Ε.

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2004 14:26
A- A A+

Για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για το «Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης» και την τροποποίηση του Ν. 2923/2001 για τις εγκληματικές οργανώσεις ενημέρωσε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, Ζέττα Μακρή, τον συντονιστή της Ε.Ε. για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, Γκις ντε Βρι (Gijs de Vries).

Η κ. Μακρή ενημέρωσε διεξοδικά τον κ. de Vries για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου -το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή και πρόκειται να ψηφιστεί ως τα τέλη Ιουνίου- με το οποίο εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με αυτή των υπόλοιπων χωρών-μελών στο τομέα πρόληψης και πάταξης της τρομοκρατίας.

Η κ. Μακρή αναφέρθηκε επίσης στις επιτυχίες των διωκτικών αρχών για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, έδωσε έμφαση στη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξήρε το δικαστικό σώμα για την αμεροληψία και το υψηλό επίπεδο κατάρτισης των λειτουργών του.

Επιπρόσθετα, αναφερόμενη στην εμπειρία που έχουν αποκομίσει οι ελληνικές αρχές σε σχέση με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η κ. Μακρή διαβεβαίωσε τον συνομιλητή της ότι Ελλάδα συνεχίζει να είναι συνεργάσιμη στο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ώστε ο ευρωπαίος πολίτης να αισθάνεται πιο ασφαλής.

Από την πλευρά του, ο κ. de Vries ενημέρωσε τη κ. Μακρή για τους βασικούς άξονες του έργου που επιτελεί και που συνοψίζεται στη υιοθέτηση ενός ελάχιστου επιπέδου κοινής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στην ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στη αστυνομία και τη νομοθετική εξουσία, την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης και την εντατικοποίηση των σχέσεων της Ε.Ε. με τον Ο.Η.Ε.

Επίσης, τόνισε την αναγκαιότητα αύξησης του βαθμού ετοιμότητας των αρμοδίων υπηρεσιών των χωρών-μελών της Ε.Ε και τέλος, εξήρε τον ζωτικό -όπως τον χαρακτήρισε- ρόλο των κοινοβουλίων στην ενημέρωση των πολιτών γύρω από τη σημασία του έργου της υπηρεσίας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αξίωμα του κ. de Vries δημιουργήθηκε τον περασμένο Μαρτίο μετά τη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση της Μαδρίτης, ενώ η επίσκεψή του στη Ελλάδα γίνεται εν όψει του επικείμενου Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε., όπου ο κ. de Vries θα παρουσιάσει τον πρώτο κατάλογο μέτρων δράσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή