Νετανιάχου: Οι επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν

Δευτέρα, 04 Αυγούστου 2014 18:17
UPD:18:38
REUTERS/IBRAHEEM ABU MUSTAFA

Όπως διαβεβαίωσε ο Νετανιάχου το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι να τερματιστούν οι ρίψεις ρουκετών εναντίον του από τον παλαιστινιακό θύλακα.

A- A A+

Με τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχουν ότι οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν έληξε και επίσημα η μονομερής ανθρωπιστική εκεχειρία που είχε κηρύξει το Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Όπως διαβεβαίωσε ο Νετανιάχου το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι να τερματιστούν οι ρίψεις ρουκετών εναντίον του από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Η επιχείρηση στη Γάζα συνεχίζεται (. . .) δεν θα τερματιστεί παρά μόνο όταν έχει επανέλθει η ηρεμία και η ασφάλεια για τους πολίτες του Ισραήλ για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο Νετανιάχου, έπειτα από συνάντηση που είχε με την στρατιωτική ηγεσία της χώρας και τον υπουργό Άμυνας.

Νωρίτερα το Ισραήλ είχε ανακοινώσει εκεχειρία,  από τις 10:00 ως τις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, εκτός από τη Ράφα όπου οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους μετά τον θάνατο τριών στρατιωτών την Παρασκευή σε ενέδρα της Χαμάς.

Ωστόσο οι Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν ότι ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε έναν καταυλισμό προσφύγων, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα οκτάχρονο κορίτσι και να τραυματιστούν ακόμη 29 άνθρωποι, ενώ το Ισραήλ κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας τουλάχιστον τέσσερις ρουκέτες έπληξαν το έδαφός του.

Yπενθυμίζεται ότι από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα, πριν από περίπου τέσσερις εβδομάδες, 1.804 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και περισσότερο από το ένα τέταρτο των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων του θύλακα έχουν εκτοπιστεί, σ. Επιπλέον τουλάχιστον 3.000 σπίτια Παλαιστινίων έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 9.000.

Από την πλευρά του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 64 στρατιώτες, ενώ και τρεις πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ρουκέτες που έχουν εκτοξεύσει Παλαιστίνιοι μαχητές.

Εκεχειρία ζητεί η Ρωσία

Εν τω μεταξύ η Ρωσία ζήτησε σήμερα να τεθεί σε ισχύ στη Λωρίδα της Γάζας μια «ανθρωπιστική εκεχειρία ως το πρώτο βήμα προς μια διαρκή κατάπαυση του πυρός» ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στη Χαμάς.

Ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνομιλία του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Άβιγκντορ Λίμπερμαν  υπογράμμισε την «αναγκαιότητα να υπάρξει μια συμφωνία ανάμεσα στους αντιμαχόμενους για να αποφευχθεί η επανάληψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, των οποίων τα περισσότερα θύματα,όπως είπε, είναι οι αθώοι πολίτες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή