Ε.Ε. - Η Τουρκία καλείται να επεκτείνει τη Συμφωνία Τελωνειακής Σύνδεσης και με την Κύπρο

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2004 17:20
A- A A+

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η Τουρκία καλείται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επεκτείνοντας τη Συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης Ε.Ε. - Τουρκίας και στα δέκα νέα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, η βρετανική αντιπροσωπεία είχε ζητήσει να μη θεωρηθεί εγκεκριμένη η συγκεκριμένη παράγραφος με την οποία καλείται η Τουρκία να έλθει σε διαβουλεύσεις με την Επιτροπή ώστε να καταστεί σαφές ότι η τελωνειακή ένωση της Ε.Ε. με την Τουρκία αφορά και τα δέκα νέα κράτη μέλη.

Στο σχέδιο επισημαίνεται επίσης, η πρόοδος της Τουρκίας στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της Αγκυρας για την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης, με έμφαση στην ανάγκη υλοποίησής τους στην πράξη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ακόμη την ικανοποίησή του για τη θετική συμβολή της τουρκικής κυβέρνησης στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή