Γιούνκερ: Εντυπωσιακή η προσπάθεια της Ελλάδας

Δευτέρα, 04 Αυγούστου 2014 13:51
UPD:17:40
SOOC/Nick Paleologos
A- A A+

Στη «μεγάλη μάχη» που έδωσε για να καταφέρει να αντιταχθεί σε όσους ήθελαν να απομακρύνουν την Ελλάδα από το ευρώ αναφέρθηκε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Όπως είπε, αισθάνθηκε περήφανος που «αγωνίστηκε σαν λιοντάρι» και «υπερασπίστηκε σθεναρά» την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. 

Τόνισε ωστόσο ότι χρειάστηκε να δώσει διπλή μάχη, καθώς χρειάστηκε να πείσει τη χώρα και τους  υπουργούς της να ξεκινήσουν προς μία νέα κατεύθυνση και τους εταίρους της ότι η Ελλάδα «αξίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης των υπολοίπων». 

Τελικά όμως, πρόσθεσε, η Ελλάδα κατάφερε να επιβάλει τη βούλησή της να αναλάβει δράση.

ΝΕΡΙΤ

Ο κ. Γιούνκερ μίλησε με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά λόγια για τις έως τώρα ενέργειες της Ελλάδας στον δρόμο για την έξοδο από την κρίση, κάνοντας λόγο «εντυπωσιακή συλλογική προσπάθεια» την οποία θαυμάζει όλη η Ευρώπη. 

Μνημόνευσε μάλιστα και μία φράση του Ζισκάρ Ντ' Εσταίν ότι «ο Πλάτωνας δεν μπορεί να παίζει στη Β’ εθνική». 

«Τη σύνθεση της Κομισιόν την αποφασίζω εγώ»

Εξάλλου, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν γνωστοποίησε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό συνομίλησαν για το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα αναλάβει ο νέος επίτροπος της Ελλάδας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, χωρίς ωστόσο να το αποκαλύψει.

Έσπευσε πάντως να σημειώσει ότι τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα την αποφασίσει ο ίδιος και όχι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με τις οποίες -όπως είπε- θα συνεργαστεί σε πνεύμα αδελφότητας. 

«Φίλος και αδελφός μου ο Αντ. Σαμαράς»

Ο κ. Γιούνκερ επιβεβαίωσε τις άριστες σχέσεις του με τον κ. Σαμαρά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τον αισθάνεται «φίλο και αδελφό».

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό γιατί «δεν δίστασε να τον προτείνει ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος». 

Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση

AMNAWEBTV

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι «η Ελλάδα μετά από μια μακροχρόνια ύφεση έπειτα από μία επώδυνη δοκιμασία, μετά από κοπιαστική προσπάθεια, σήμερα, βγαίνει από την κρίση». 

«Η Ελλάδα πιάνει όλους τους στόχους της. Βγαίνει από την ύφεση και μπαίνει σε μια νέα εποχή χωρίς ελλείμματα, με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια», συμπλήρωσε, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει να εφησυχάσουμε και να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε με τόσες θυσίες».

Αναφέρθηκε επίσης στις «πολύ σκληρές θυσίες» και στην «ωριμότητα» των Ελλήνων, αλλά και στην «χωρίς προηγούμενο ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που ενσαρκώνεται στον πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ». 

«Αποφύγαμε αυτό ακριβώς που δεν κατάφερε να αποφύγει η Αργεντινή»

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εξελίξεις στην Αργεντινή, αφήνοντας αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως είπε, «στην Ελλάδα αποφύγαμε ακριβώς αυτά που δεν κατάφερε να αποφύγει η αργεντινή υποφέραμε αλλά δεν επιτρέψαμε να συμβεί ότι έγινε και εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τη χώρα 12 χρόνια μετά». 

«Προφανώς μόνο ένας ανόητος θα έμενε ασυγκίνητος από το πρόβλημα μιας τέτοιας χώρας. Υποφέραμε, αλλά δεν επιτρέψαμε να συμβεί στη χώρα μας ό,τι εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τη χώρα αυτή», σημείωσε για να προσθέσει: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αποτρέψουμε την άτακτη χρεοκοπία, όπως κάποιοι μας εισηγούνταν. Η χώρα έμεινε κάτω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα την ώρα που κάποιοι ισχυρίζονταν ότι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη δεν είναι φετίχ».

«Παλιός φίλος της Ελλάδας ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ» 

Τέλος, και ο κ. Σαμαράς μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον συνομιλητή του, χαρακτηρίζοντάς τον «παλιό φίλο της Ελλάδας» και εξήρε την στήριξή του στη χώρα μας την ώρα που όπως είπε, πύκνωναν οι φωνές για την απομάκρυνσή της από το ευρώ.

«Ο κ. Γιούνκερ ήταν από εκείνους που κράτησαν ακέραια την πίστη τους στις δυνατότητες της Ελλάδας και της Ευρώπης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αποτελεί τιμή για την χώρα το γεγονός ότι η Αθήνα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του προέδρου της Κομισιόν.

«Τον κ. Γιούνκερ τον γνωρίζω προσωπικά από παλιά. Έχαιρε από τότε της εκτίμησης όλων για την εμπειρία και την προσφορά του στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Τον γνωρίσαμε όλοι όταν η κρίση έφτανε στο αποκορύφωμα της και τότε έδειξε τρεις ηγετικές αρετές: τόλμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, διορατικότητα να βλέπει μπροστά και ικανότητα να ενώνει», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι ο κ. Γιούνκερ αποτελεί τον πρώτο εκλεγμένο από την ψήφο των Ευρωπαίων πολιτών πρόεδρο της Κομισιόν.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Γιούνκερ, ο κ. Σαμαράς παρατήρησε ότι το πρόγραμμα που του παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «εκφράζει πολλές από τις δικές μας αγωνίες και τις αγωνίες των χωρών του νότου γενικότερα για την οικονομική ανάπτυξη, για την απασχόληση, για την αντγωνιστικότητα και για τη μεταναστευση».

ΣΥΡΙΖΑ: Η σκληρή μνημονιακή πολιτική θα συνεχιστεί απρόσκοπτα

Στην εκτίμηση ότι η σκληρή μνημονιακή πολιτική θα συνεχιστεί απρόσκοπτα προέβη ο  ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας κριτική στις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του νέου  πρόεδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έπειτα από τη συνάντησή τους.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΣΑ η επαναλαμβανόμενη αφήγηση περί τέλους της κρίσης και η σύγκριση ανόμοιων καταστάσεων γίνεται μόνο και μόνο για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η σκληρή μνημονιακή πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζει, όπως τονίζει, πιστά ο κ. Σαμαράς και υποστηρίζεται από κυρίαρχους κύκλους στην Ευρώπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει πως η εμμονή σε αυτή την πολιτική είναι που έχει οδηγήσει και συνεχίζει να οδηγεί σε αδιέξοδο την κοινωνία και την οικονομία έχοντας εγκαταστήσει ένα μνημονιακό καθεστώς.

Αυτό σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδεικνύεται καθημερινά και από το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα καθώς και από την βάρβαρη και άδικη φορολογία των ακινήτων.

«Η διέξοδος από αυτή την κρίση περνάει μέσα από την κατάργηση των μνημονίων και από ριζικές αλλαγές στην Ευρώπη και όχι από εθιμοτυπικά επαναλαμβανόμενα ευχολόγια περί ανάπτυξης και απασχόλησης» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΑΡ: Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε ορθά την επίσκεψη Γιούνκερ

Αφορμή για να ξεκινήσει μία ουσιαστική συζήτηση για μία νέα σχέση με τους εταίρους και το δημόσιο χρέος ήταν, σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ), η επίσκεψη του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα, κάτι το οποίο, όμως, τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ σε αντίθεση με τα παραπάνω αυτό που έγινε ήταν να ειπωθεί από την ελληνική πλευρά ότι όλα βαίνουν καλώς, την ίδια ώρα που «η ελληνική οικονομία και η κοινωνία στενάζουν. Ο κ. Γιούνκερ, μάλιστα, δήλωσε ότι η λιτότητα δεν έχει φθάσει στο τέλος αλλά θα συνεχισθεί».

Παράλληλα η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της ότι θα απαιτείται μία νέα σχέση με τους εταίρους ώστε η χώρα να έχει αυτονομία στη λήψη αποφάσεων με βάση τους στόχους και διεκδίκηση μιας νέας συμφωνίας με ουσιαστική μείωση του χρέους, ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα και πλέγμα μέτρων χρηματοοικονομικής υποβοήθησης της πραγματικής οικονομίας.

Καταλήγοντας εκτιμά  ότι «είναι απαραίτητη η αποτελεσματική αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο με χρονική μετακύλιση ομολόγων, μείωση επιτοκίων, αναδρομική υπαγωγή των πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους σε επίπεδο Ε.Ε.».

ΑΝΕΛ: Αγώνας για να σωθούν γερμανικές τράπεζες και Έλληνες μιντιάρχες

«Είναι αλήθεια ότι ο κ. Γιούνκερ αγωνίστηκε σαν λιοντάρι για να διασώσει τις γερμανικές τράπεζες και η κυβέρνηση για να διασώσει τους Έλληνες μιντιάρχες, νομοθετώντας μέσα στον Αύγουστο, την ώρα που κατάσχει τα σπίτια των Ελλήνων, οι οποίοι γονατίζουν από τα χαράτσια και είναι ανήμποροι απέναντι στις τράπεζες» σχολίασαν από την πλευρά τους οι Ανεξαρτητοι Έλληνες.

 «Αλληλεγγύη, λοιπόν, της Ευρώπης, για μια Ευρώπη που ο Γερμανός φορολογούμενος πληρώνει ένα ευρώ στα 300 του Έλληνα φορολογουμένου» προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους.

ΚΚΕ: Στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής η στήριξη Γιούνκερ

Έντονες επικρίσεις διατύπωσε και το ΚΚΕ.

«Η στήριξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κυβέρνηση είναι στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της, για την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, με το λαό να χρεοκοπεί καθημερινά από τη δυσβάσταχτη φορολογία, την ανεργία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Η επίτευξη των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών στόχων, που είναι στόχοι των μονοπωλίων, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνουν επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, του λαού».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή