ΟΗΕ: Εγκληματική ενέργεια το χτύπημα του σχολείου στη Γάζα

Κυριακή, 03 Αυγούστου 2014 18:26
UPD:21:09
REUTERS/IBRAHEEM ABU MUSTAFA

Παιδιά στο σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα, λίγο μετά τον βομβαρδισμό.

A- A A+

Εγκληματική ενέργεια χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν το αιματηρό χτύπημα σε άλλο ένα σχολείο του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ζήτησε μάλιστα, να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι «για την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Τα καταφύγια αυτά «πρέπει να είναι ασφαλείς ζώνες και όχι εμπόλεμες» υπογράμμισε.

«Πρόκειται για σκάνδαλο, από ηθικής άποψης, και για εγκληματική ενέργεια» συνεχίζει η ανακοίνωση. «Αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει» σημείωσε ο Μπαν, καλώντας το Ισραήλ και την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς να σταματήσουν τις συγκρούσεις και να διαπραγματευτούν μια ειρηνευτική συμφωνία στο Κάιρο.

Από το χτύπημα στο σχολείο στη Ράφα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι άμαχοι. 

Σε αυτό είχαν βρει καταφύγιο 3.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι το Ισραήλ έχει επανειλημμένα ενημερωθεί για την τοποθεσία αυτών των σημείων. 

Είναι η τρίτη φορά μέσα σε δέκα ημέρες που πλήττεται σχολείο του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας. Περίπου 30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις δύο προηγούμενες επιθέσεις, στα σχολεία του Μπέιτ Χανούν στις 24 Ιουλίου και της Τζαμπαλίγια στις 31 Ιουλίου.

ΗΠΑ: Το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να μην πλήττονται άμαχοι

Από πλευράς ΗΠΑ η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι δήλωσε συγκλονισμένη από τον νέο βομβαρδισμό άλλου ενός σχολείου, καλώντας το Ισραήλ «να κάνει περισσότερα» για να μην πλήττονται άμαχοι.

«Οι ΗΠΑ είναι συγκλονισμένες από τον επαίσχυντο βομβαρδισμό ενός σχολείου της UNRWA στη Ράφα» όπου φιλοξενούνταν περίπου 3.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος. «Επιμένουμε για άλλη μία φορά ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει περισσότερα» για να μην υπάρχουν θύματα μεταξύ των πολιτών, συνέχισε.

Η Ψάκι ζήτησε επίσης να διεξαχθεί έρευνα για τις επιθέσεις στα σχολεία του ΟΗΕ στον παλαιστινιακό θύλακα.

ΕΕ: Να τερματιστεί η αιματοχυσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα «τον άμεσο τερματισμό» της αιματοχυσίας στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες να βρουν «το κουράγιο» που χρειάζεται για να τερματιστεί η βία.

«Μόνο μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης, που θα βασίζεται σε δύο κράτη που ζουν δίπλα δίπλα και σέβονται το ένα το άλλο, θα φέρει μια βιώσιμη ειρήνη. Η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει», ανέφερε η ανακοίνωση του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ εξ ονόματος των 28 χωρών μελών, την οποία συνυπογράφει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

EURONEWS

«Η Γάζα υποφέρει από αφόρητα δεινά ήδη εδώ και τρεις εβδομάδες τα οποία έχουν στοιχίσει πολλές ζωές, ανάμεσά τους και πολλών γυναικών και παιδιών. Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως», υπογράμμισε ο Βαν Ρόμπεϊ.

«Καταδικάζουμε έντονα τις συνεχιζόμενες ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, οι οποίες απειλούν τον λαό του. Αναγνωρίζουμε το νόμιμο δικαίωμα στην άμυνα, όμως πρέπει να διέπεται από την αναλογικότητα» πρόσθεσε.

«Υπάρχουν στόχοι τους οποίους δεν μπορούν να επιτύχουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις», εκτίμησε ο πρόεδρος της ΕΕ.

«Γι’ αυτό τον λόγο ενώνουμε τις φωνές μας με αυτούς που ζητούν από τις δύο πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες. Είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε τις διαπραγματεύσεις. Οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί ηγέτες πρέπει να βρουν το κουράγιο να τερματίσουν αυτή την παράλογη βία», κατέληξε ο Βαν Ρόμπεϊ στην ανακοίνωσή του.

EURONEWS

Στο μεταξύ ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι ζήτησε από το Ισραήλ να τερματίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα και να άρει τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο Ουάνγκ έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι από το Κάιρο.

«Οι δύο πλευρές, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνοι, πρέπει να παύσουν πυρ άμεσα και ολοκληρωτικά, περιλαμβανομένων των αεροπορικών επιδρομών, των χερσαίων επιχειρήσεων και των ρίψεων ρουκετών, προκειμένου να σωθούν οι άνθρωποι και η ειρήνη στην περιοχή» είπε ο κινέζος υπουργός.

Τι ζητούν οι αντιπρόσωποι των Παλαιστινίων από το Κάιρο

Την ίδια ώρα, οι αντιπρόσωποι των Παλαιστινίων που βρίσκονται στο Κάιρο για διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας συμφώνησαν απόψε στο σύνολο των αιτημάτων που θέτουν, ένα από τα οποία είναι η άρση του αποκλεισμού του παλαιστινιακού θύλακα, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Οι εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και τα μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα θα συναντηθούν αργότερα απόψε με τους Αιγύπτιους μεσολαβητές.

Οι τελευταίοι θα μεταφέρουν κατόπιν τα αιτήματα των Παλαιστινίων στο Ισραήλ το οποίο αρνήθηκε να στείλει αντιπροσωπεία του στο Κάιρο, επιρρίπτοντας στη Χαμάς την ευθύνη για την κατάρρευση της τελευταίας εκεχειρίας, την Παρασκευή.

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία ζητά μεταξύ άλλων την κήρυξη εκεχειρίας, την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, τον τερματισμό της πολιορκίας της Γάζας και το άνοιγμα των μεθοριακών διαβάσεων, όπως δήλωσε ο Μάχερ αλ Τάχερ, ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Σημείωσε ότι στα αιτήματα περιλαμβάνονται η διεύρυνση της ζώνης αλιείας στα 12 ναυτικά μίλια και η απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ.

Εκπρόσωπος της Χαμάς επιβεβαίωσε τη συμφωνία.

«Αυτά είναι τα βασικά σημεία, τα οποία όμως πρέπει να συζητηθούν με τους Αιγύπτιους, ελπίζω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά» είπε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή