ΠΟΥ: Εκτός ελέγχου ο Έμπολα στη δυτική Αφρική, αλλά μπορούμε να τον σταματήσουμε

Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2014 18:09
UPD:19:34
REUTERS/STRINGER

Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν ενώ φτάνει στην συνάντηση της με τους προέδρους της Γουινέας, της Λιβερίας και  της Σιέρα Λεόνε στο Κόνακρι.

A- A A+

Η επιδημία αιμορραγικού πυρετού που οφείλεται στον ιό Έμπολα σε κράτη της δυτικής Αφρικής είναι εκτός ελέγχου, αλλά μπορεί να ανασχεθεί, εκτίμησε η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τους προέδρους της Γουινέας, της Λιβερίας και  της Σιέρα Λεόνε στο Κόνακρι.

«Αυτή η συνάντηση πρέπει να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής σε ό,τι αφορά την αντίδραση στην επιδημία», τόνισε η Τσαν.

Όπως είπε, η επιδημία κινείται πιο γρήγορα από τις προσπάθειές μας να την ελέγξουμε, ενώ προειδοποίησε πως εάν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές σε ό,τι αφορά τις ζωές που θα χαθούν αλλά και τα σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται, αλλά και σε ό,τι αφορά τον υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης της σε άλλες χώρες.

Η επιδημία του Έμπολα έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή τουλάχιστον 729 ανθρώπων -339 στη Γουινέα, 233 στη Σιέρα Λεόνε, 156 στη Λιβερία και ενός στη Νιγηρία.

EURONEWS

Από ελληνικής πλευράς, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μετά από διεπιστημονική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή, επισημαίνει πως ο κίνδυνος από τη συγκεκριμένη επιδημία αιμορραγικού πυρετού για την Ελλάδα είναι, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, πολύ χαμηλός.

Σημειώνει ακόμη πως το Κέντρο παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και ήδη από τον Απρίλιο 2014  μετά τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις για την επιδημία έχει ενημερώσει τόσο τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας για το χειρισμό ύποπτων περιστατικών αιμορραγικού πυρετού όσο και τους ταξιδιώτες για τις εξελίξεις και τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Επίσης, βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Εργαστήριο Αναφοράς Αιμορραγικών Πυρετών και Αρμποϊών του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη για την εργαστηριακή ετοιμότητα της χώρας. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή