Αντιδράσεις από το πόρισμα της επιτροπής για την 11/9

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2004 16:28
UPD:18:24
A- A A+

Η αμερικανική αντιαεροπορική άμυνα κάθε άλλο παρά έτοιμη ήταν να αντιμετωπίσει μία επίθεση σαν αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, αποφαίνεται η ανεξάρτητη επιτροπή που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της μεγάλης τρομοκρατικής επίθεσης κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, σε προκαταρκτικό της πόρισμα.

Σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα, η διαδικασία που εφαρμοζόταν από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) και τη Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροπορικής Αμυνας (NORAD) αντιστοιχούσε στην υπόθεση μιας απλής αεροπειρατείας και όχι στη χρήση ενός επιβατικού αεροπλάνου ως επιθετικού όπλου.

Στο ίδιο πόρισμα αναφέρεται πως δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Σαντάμ συνεργαζόταν με την Αλ Κάιντα.

Οι νέες αποκαλύψεις για τις επιθέσεις της 11/9 αλλά και τα κίνητρα-δικαιολόγηση του πολέμου στο Ιράκ, προκάλεσαν την αντίδραση των «Νew York Times». Αναφερόμενη στο πόρισμα της διερευνητικής επιτροπής, η εφημερίδα με σημερινό της άρθρο, καλεί τον Τζορτζ Μπους «να ζητήσει συγγνώμη από τον αμερικανικό λαό», διότι «αναγκάσθηκε να πιστέψει» άλλα πράγματα.

Όπως επισημαίνεται στο εν λόγω άρθρο, «το πιο ανέντιμο από τα επιχειρήματα που προέβαλε ο Τζ. Μπους για να πείσει τους Αμερικανούς να υποστηρίξουν την εισβολή στο Ιράκ, ήταν το ότι «συνέδεσε τον πόλεμό του με τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στον κόσμο».

Αλλά και στη Βρετανία ο «Independent», με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Επίσημη ετυμηγορία: O Λευκός Οίκος παραπλάνησε τον κόσμο με τον Σαντάμ», στηλιτεύει την πολιτική Μπους όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή