ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ: Πρώτο ραντεβού στη σκιά της προεδρολογίας

Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014 13:09
UPD:15:39
Phasma/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Από τις επιστολές που αντάλλαξαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φώτης Κουβέλης για το θέμα, είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι τα δύο κόμματα έχουν διαφορετική στόχευση πλην ίσως της κοινής γραμμής σε τρέχοντα θέματα όπως για παράδειγμα τα νομοσχέδια για τη «μικρή» ΔΕΗ (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Στη Βουλή συναντώνται σήμερα οι αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, στο πρώτο ραντεβού μεταξύ των δύο κομμάτων, σε μια διαδικασία διαλόγου στην οποία συμφώνησαν προ ημερών.

Ωστόσο από τις επιστολές που αντάλλαξαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φώτης Κουβέλης για το θέμα, είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι τα δύο κόμματα έχουν διαφορετική στόχευση πλην ίσως της κοινής γραμμής σε τρέχοντα θέματα όπως για παράδειγμα τα νομοσχέδια για τη «μικρή» ΔΕΗ, για τα δάση ή για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κουβέλης, επιχειρώντας να «πατήσει σε δύο βάρκες» για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για ένα μέτωπο αριστεράς και κεντροαριστεράς στο οποίο θα συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι διαβλέποντας πολιτικές εξελίξεις που ακόμη και θα επιβάλλουν ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες.     

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας στην απάντησή του έκλεινε με κατηγορηματικό τρόπο κάθε συζήτηση για την κεντροαριστερά προτάσσοντας αφενός την ανάγκη συνεργασίας σε επιμέρους θέματα, όπως τα ως άνω, αφετέρου τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που θα ανοίξουν το πρώτο τρίμηνο του 2015, χωρίς ορισμένοι να αποκλείουν αυτό να συμβεί -με πρωτοβουλία του Μαξίμου- και νωρίτερα.

Για πολλούς στην Κουμουνδούρου οι 11 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα παίξουν κομβικό ρόλο στις διαδικασίες εκλογής ΠτΔ, ενώ ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει το ενδεχόμενο το Μαξίμου να επιχειρήσει να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση προτείνοντας για ΠτΔ τον Φώτη Κουβέλη.

Στη σημερινή συνάντηση, η οποία θα είναι σε υψηλό κομματικό επίπεδο, των δύο αντιπροσωπειών θα ηγούνται οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας και της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι  κανένα από τα τρία μέλη της αντιπροσωπείας της ΔΗΜΑΡ δεν ήταν μέλος του Συνασπισμού (Θεοχαρόπουλος,  Αναγνωστάκης, Μανίκας), ενώ τα υπόλοιπα δύο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (Πουλάκης, Στάικος) ήταν στην ομάδα των «ανανεωτικών» που παρέμειναν όμως στο κόμμα μετά την αποχώρηση του Φ. Κουβέλη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή