Κυβέρνηση: Με τα μάτια στραμμένα στις διαπραγματεύσεις και το εσωτερικό μέτωπο

Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014 10:35
UPD:10:37
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο κατά την άφιξή του στο ΥΠΟΙΚ (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ανεβάζει στροφές η κυβέρνηση μετά την επισημοποίηση και διά στόματος της Κομισιόν, της συνάντησης της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Παρίσι.

Βασικός στόχος του Μαξίμου είναι στη συνάντηση εκτός από τα προαπαιτούμενα να συζητηθεί τόσο η έναρξη της απομείωσης του χρέους όσο και οι φοροαπαλλαγές αρχής γενομένης από τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Η κυβέρνηση, διά της Σοφίας Βούλτεψη, αντέδρασε χθες και στην αναφορά του εκπροσώπου της Κομισιόν Αντουάν Κολομπανί, για συνάντηση προπαρασκευαστικού χαρακτήρα. Η κ. Βούλτεψη στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα της ελληνικής πλευράς προς τις Βρυξέλλες σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία και το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται σε διαρκή αξιολόγηση και συνεπώς δεν τίθεται θέμα προπαρασκευής.

Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η Αθήνα μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και μένει στην πλευρά των δανειστών να πράξει το ίδιο.

Στο εσωτερικό μέτωπο, στο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός από το μέτωπο με τους ένστολους, ενώ σε περίπτωση περαιτέρω ευνοϊκών ρυθμίσεων υπάρχει φόβος και οι υπόλοιποι εργαζόμενο στο δημόσιο να εγείρουν ανάλογες διεκδικήσεις και τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε στελέχη του κόμματος του, έκανε λόγο για «καθοριστικό» Σεπτέμβριο όσον αφορά στις εξελίξεις που έρχονται, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέτωπο, προκαλώντας εύγλωττα ερωτήματα σε πολλά κυβερνητικά στελέχη.

Τέλος, σήμερα ο Πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Παιδείας θα προσπαθήσουν στο Μαξίμου να βρουν λύσεις στο οξύτατο πρόβλημα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ της χώρας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος συναντήθηκε προχθές με τις πρυτανικές αρχές προκειμένου να έχει μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο.

Σήμερα ολοκληρώνεται και τυπικά η ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014, και παρά το γεγονός ότι το εξάμηνο σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά με συνεχή «λουκέτα» λόγω καταλήψεων και απεργιών, επεισόδια και παράλυση των διοικητικών υπηρεσιών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή