Γερμανική εκστρατεία για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία

Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014 23:45
UPD:31/07/2014 00:16
EPA/YURI KADOBNOV

Ένας Γερμανός αξιωματούχος είχε δηλώσει μερικές ώρες νωρίτερα στο Reuters πως η γερμανική κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να διευρυνθεί ο κατάλογος των κρατών τα οποία λαμβάνουν μέτρα εναντίον της Μόσχας.

A- A A+

Το Βερολίνο επιδιώκει πλέον ενεργά να πείσει και χώρες-μη μέλη της Ε.Ε. να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας της υποστήριξης της Μόσχας στους αποσχιστές αντάρτες οι οποίοι δρουν στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε την Τετάρτη μια εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας.

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε πως το Βερολίνο διεξάγει συνομιλίες με χώρες όπως είναι η Ελβετία και η Τουρκία σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία μετά τις ανακοινώσεις της Ε.Ε και των ΗΠΑ για την επιβολή περαιτέρω μέτρων τα οποία στοχοθετούν πλέον τομείς της ρωσικής οικονομίας όπως αυτούς της  ενέργειας, των τραπεζώ και της άμυνας.

Ένας Γερμανός αξιωματούχος είχε δηλώσει μερικές ώρες νωρίτερα στο Reuters πως η γερμανική κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να διευρυνθεί ο κατάλογος των κρατών τα οποία λαμβάνουν μέτρα εναντίον της Μόσχας.

Η Γερμανία, η οποία ήταν ως τώρα ανάμεσα στις χώρες που εμφανίζονταν πολύ διστακτικές και επιφυλακτικές σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, πλέον αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στο να πιέσει και άλλα κράτη να επιβάλουν και αυτά μέτρα.

Αποφασισμένη να συμμετάσχει στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα εμφανίστηκε εξάλλου και η Νορβηγία, που έχει ιδιαίτερα στενές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, ιδίως στον ενεργειακό τομέα. «Σε μια τέτοια κατάσταση, πρέπει να αναλάβουμε δράση», ανέφερε σήμερα ο Μπέργκε Μπρέντε, ο ΥΠΕΞ της Νορβηγίας, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο του οποίου προΐσταται.

Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν κυβερνήσεις κρατών της Ασίας ως προς αυτό.

Στη Σιγκαπούρη, ένα ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επαφή με τις κυβερνήσεις διαφόρων ασιατικών χωρών —που πλέον καθίστανται όλο και πιο σημαντικές για τις ρωσικές εξαγωγές— να επιβάλουν και αυτές κυρώσεις.

EURONEWS

Ο αξιωματούχος εξήγησε πως ήδη μετέβη στο Πεκίνο και στη Σεούλ αυτή την εβδομάδα, όπου είχε επαφές με ομολόγους του και επιχειρηματίες, ενώ θα βρίσκεται μεθαύριο Παρασκευή στο Τόκιο για τον ίδιο λόγο.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή