ΟΗΕ: Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα

Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014 23:19
UPD:31/07/2014 00:05
REUTERS/EDUARDO MUNOZ

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γιαν Ελίασον (στο κέντρο) με τον Διευθυντής των επιχειρήσεων του Γραφείου για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Τζον Γκινγκ (αριστερά) στη συνέντευξη Τύπου για την Γάζα.

A- A A+

«Δεν υπάρχει πλέον ασφαλές μέρος για όσους ζουν στη Λωρίδα της Γάζας» ανακοίνωσε ο ΟΗΕ καταδικάζοντας με τον εντονότερο τρόπο την πολύνεκρη ισραηλινή επίθεση σε σχολείο του Οργανισμού στον παλαιστινιακό θύλακα όπου φιλοξενούνταν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Την επίθεση καταδίκασαν και οι ΗΠΑ, ενώ λίγο αργότερα προέκυψε νέο λουτρό αίματος από τον βομβαρδισμό κεντρικής αγοράς.

«Φτάνει πια», διακήρυξαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, μετά την επίθεση στο σχολείο που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιους.

Ο ΟΗΕ έθεσε το ερώτημα πού πρέπει να πάνε οι άμαχοι όταν τους προειδοποιούν οι Ισραηλινοί να φύγουν από τα σπίτια τους για να γλιτώσουν.

Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε την επίθεση απαράδεκτη και αδικαιολόγητη,  τονίζοντας πως πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Θέλω να διευκρινίσω ότι για την ακριβή θέση αυτού του δημοτικού σχολείου είχαν ενημερωθεί 17 φορές οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές, και δη την προηγούμενη νύχτα, μερικές ώρες πριν από αυτήν την επίθεση» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναίσχυντο από το να επιτίθεσαι σε παιδιά που κοιμούνται» είπε.

EURONEWS

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γιαν Ελίασον τόνισε ότι δεν έχει απομείνει κανένα ασφαλές μέρος για το 1,8 εκατομμύριο κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, εν μέσω των συγκρούσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, από τις οποίες έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.200 Παλαιστίνιοι.

«Είναι μια στιγμή που πραγματικά λες φτάνει πια και πρέπει να ψάξεις να βρεις τις σωστές λέξεις για να πείσεις αυτούς που έχουν την εξουσία να το σταματήσουν», είπε ο Ελίασον μιλώντας σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι προειδοποιεί τους κατοίκους για τις επικείμενες επιθέσεις τηλεφωνώντας σε σπίτια, στέλνοντας μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, με φυλλάδια ή ακόμη και με ψεύτικους πυραύλους που πέφτουν στις στέγες των σπιτιών. Όμως ο Ελίασον διερωτήθηκε: «Πού να πάνε; Έχουν απομείνει ελάχιστα μέρη για να πάνε στη Γάζα».

Ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης του ΟΗΕ Τζον Γκινγκ είπε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι αυτό ήταν το πέμπτο σχολείο του Οργανισμού που φιλοξενεί αμάχους το οποίο βομβαρδίστηκε.

«Οι τοποθεσίες αυτές δεν είναι ασφαλείς. Πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια. Τους λένε να φύγουν από κάποιες περιοχές, όμως πού να πάνε;» διερωτήθηκε.

«Σε μια άλλη περιοχή του κόσμου εάν ήταν σε εξέλιξη συγκρούσεις θα είχαν (οι πολίτες) τουλάχιστον την επιλογή να διασχίσουν τα σύνορα και να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Αυτοί (οι Παλαιστίνιοι) δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα», κατέληξε.

Λίγη ώρα αργότερα δύο πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το Ισραήλ και έπληξαν μια κατάμεστη αγορά στη Γάζα σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 160.

EURONEWS
Καταδικάζουν ΗΠΑ και Γαλλία

Εν τω μεταξύ ο Λευκός Οίκος καταδίκασε σήμερα τον βομβαρδισμό του σχολείου ενώ κατήγγειλε ότι «οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι» που κλήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό να απομακρυνθούν από τις εστίες τους δεν θα είναι ασφαλείς στα καταφύγια του ΟΗΕ.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν το βομβαρδισμό ενός σχολείου της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αρωγή στους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στη Γάζα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό αθώων Παλαιστινίων –περιλαμβανομένων παιδιών– και εργαζομένων του ΟΗΕ» δήλωσε η Μπερναντέτ Μίχαν, η εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

«Ανησυχούμε βαθύτατα καθώς χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που κλήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό να εγκαταλείψουν τις εστίες τους δεν είναι ασφαλείς στα καταφύγια που έχει εγκαταστήσει ο ΟΗΕ στη Γάζα», υπογράμμισε η ίδια.

Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν επίσης εκείνους που κρύβουν όπλα μέσα στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή αντίκειται στην ουδετερότητα των Ηνωμένων Εθνών.

Την επίθεση στο σχολείο καταδίκασε απόψε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ο οποίος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι συμφωνεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, που χαρακτήρισε το γεγονός αυτό «αδικαιολόγητο».

Η τραγωδία σε νούμερα

Τουλάχιστον 108 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Τετάρτη στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ άλλα 20 πτώματα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 1.359 στις 23 ημέρες που διαρκεί η σύγκρουση ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 7.600, σύμφωνα με πηγές των τοπικών υπηρεσιών παροχής άμεσης βοήθειας.

Από την πλευρά του Ισραήλ, σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες. Από την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους 56 Ισραηλινοί στρατιώτες και τρεις πολίτες, δύο Ισραηλινοί και ένας Ταϊλανδός.

Στην αγορά της Σετζάγια, στα προάστια της πόλης της Γάζας, σκοτώθηκαν 17 Παλαιστίνιοι ενώ άλλοι 200 τραυματίστηκαν από αεροπορικό βομβαρδισμό ενώ άλλοι 7 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους κοντά στο Χαν Γιούνες, στα νότια.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Άσραφ αλ Κούντρα, τον εκπρόσωπο της παλαιστινιακής υπηρεσίας άμεσης βοήθειας, πως οι επιθέσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια της τετράωρης «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» που είχε κηρύξει ο ισραηλινός στρατός. Το Ισραήλ πάντως είχε προειδοποιήσει ότι η εκεχειρία δεν επρόκειτο να ισχύσει στις ζώνες όπου οι στρατιώτες του είχαν ήδη ξεκινήσει να διεξάγουν επιχειρήσεις.

Λίγες ώρες νωρίτερα, άλλοι 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκε από άρμα μάχης ένα σχολείο του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, ενώ στο Χαν Γιούνες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άνθρωποι, εκ των οποίων οι επτά ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη η υπηρεσία συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), τα τρία τέταρτα των θυμάτων από την πλευρά των Παλαιστινίων είναι άμαχοι και από αυτούς οι 250 ήταν παιδιά. Σχεδόν 240.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί και οι 200.000 φιλοξενούνται στα 85 καταφύγια που λειτουργεί ο ΟΗΕ στην περιοχή, ενώ οι υπόλοιποι διαμένουν σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή