Βουλή - Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Δικαιοσύνης το αντιτρομοκρατικό ν.σ.

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2004 14:33
UPD:15:31
A- A A+

Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, το σχέδιο νόμου για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και την αναμόρφωση του αντιτρομοκρατικού πλαισίου. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, καταψηφίστηκε από την Αριστερά και μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση, επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επισήμως στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, επισήμανε ότι με το νέο νομοσχέδιο «οι Έλληνες εξακολουθούν να δικάζονται στην Ελλάδα (...), δεν μπορεί να εκτελεστεί ένταλμα για έκτιση ποινής, αν η πράξη για την οποία καταδικάστηκε κάποιος δεν είναι αξιόποινη στην Ελλάδα (...), και δεν ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση υπόπτων, είτε Ελλήνων, είτε αλλοδαπών.

Επιπρόσθετα, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «οι αντιτρομοκρατικές ρυθμίσεις δεν περιορίζουν τα ατομικά δικαιώματα και δεν ποινικοποιείται το ακραίο έστω, φρόνημα, ούτε περιορίζεται η ελεύθερη έκφραση (...), δεν εισάγονται αυστηρότερες ποινές -με εξαίρεση τις ελάχιστες περιπτώσεις που επιβάλλονται ρητά από την ευρωπαϊκή απόφαση που συνυπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση και την περίπτωση της απόλυτα δόκιμης διαφοροποίησης μεταξύ των ποινών μεταξύ των απλών μελών και του αρχηγού τρομοκρατικής οργάνωσης- ενώ για πρώτη φορά εισάγονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την καταστολή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Το σχέδιο νόμου για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τις αντιτρομοκρατικές ρυθμίσεις θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου την Τρίτη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή