Προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα

Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014 20:42
UPD:20:45
REUTERS/SUHAIB SALEM
Φωτογραφία από πρωινή επίθεση στην Γάζα.
A- A A+

Κινητικότητα φαίνεται πως υπάρχει για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας ενώ συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί που έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 Παλαιστινίους μεταξύ των οποίων και 239 παιδιά.

Λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ της Τρίτης το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2, μετέδωσε ότι το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία για εκεχειρία, είδηση όμως που διέψευσε το ίδιο, αποσύροντας την λίγη ώρα αργότερα.

Αρχικά, το δίκτυο, σύμφωνα με το Reuters, μετέδωσε ότι το Ισραήλ και η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς συμφώνησαν κατ' αρχήν σε μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, επικαλούμενο έναν μη κατονομαζόμενο ισραηλινό αξιωματούχο.

Ωστόσο, περίπου μισή ώρα αργότερα, τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε ότι η είδηση αυτή δεν αληθεύει, λέγοντας ότι υπήρξε μία «κίνηση» προς μία εκεχειρία.

Επίσης ανώτατος αξιωματούχος του Ισραήλ, δήλωσε στο CNN ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για μια κατάπαυση του πυρός, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει κάποιου είδους συμφωνία.

«Είμαστε έτοιμοι για ειρήνη»

Ο Μάρκ Ρεγκέβ, ο  εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, είπε στο CNN πως εναπόκειται στη Χαμάς να αποφασίσει προσθέτοντας, ότι το Ισραήλ επιθυμεί και είναι έτοιμο για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.

Λίγες ώρες πριν η Χαμάς είχε απορρίψει πρόταση της Παλαιστινιακής ηγεσίας τη Δυτική Όχθη που έκανε λόγο για μια 24ωρη εκεχειρία η οποία στη συνέχεια θα μπορούσε να παραταθεί στις 72 ώρες.

Κέρι: Μας ζητήθηκε βοήθεια για εκεχειρία

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις το Γαλλικό Πρακτορείο,  ανέφερε, επικαλούμενο δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών,  ότι το Ισραήλ ζήτησε από τις ΗΠΑ να το βοηθήσουν να καταλήξει σε μια εκεχειρία με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Κέρι στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι συνομίλησε εκ νέου «το προηγούμενο βράδυ με τον πρωθυπουργό» του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος «αναφέρθηκε στην ιδέα και την πιθανότητα μιας εκεχειρίας».

Ο Νετανιάχου «επανέλαβε ότι θα δεχόταν μια εκεχειρία η οποία θα επέτρεπε στο Ισραήλ να προστατευθεί από τις [υπόγειες] σήραγγες» στη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

«Εργαζόμαστε πολύ σοβαρά και πιστεύω με σταθερό τρόπο με τους ισραηλινούς φίλους μας, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να μειωθούν οι απώλειες ζωών πολιτών, να αποτραπεί η περαιτέρω όξυνση της κατάστασης», εξήγησε ο Κέρι.

Μόλις επέστρεψε στις ΗΠΑ από μια περιοδεία του στη Μέση Ανατολή το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο Κέρι δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από τον ισραηλινό Τύπο ο οποίος τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποίησε το Κάιρο ως βάση του και γελοιοποίησε τις διπλωματικές του προσπάθειες οι οποίες κατέληξαν μόνο σε μια εκεχειρία διάρκειας 12 ωρών.

«Έχω ήδη δεχθεί πλήγματα στην πολιτική. Δεν ανησυχώ γι’ αυτό. Δεν πρόκειται για εμένα, πρόκειται για το Ισραήλ και για το δικαίωμά του να υπερασπίζεται τον εαυτό του», σημείωσε ο Κέρι.

EURONEWS
Συνεχίζονται οι μάχες

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα.

Σήμερα τουλάχιστον 13 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από οβίδες του πυροβολικού του Ισραήλ στην Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Τα 13 θύματα, όλοι τους πολίτες, σκοτώθηκαν όταν ισραηλινά άρματα μάχης άνοιξαν πυρ εναντίον κατοικιών στην Τζαμπαλίγια, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών Άσραφ αλ Κούντρα.

Επιπλέον ο ισραηλινός στρατός σκότωσε σήμερα πέντε Παλαιστίνιους μαχητές σε μία σήραγγα στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο στρατός.

«Ο στρατός αναγνώρισε μια ομάδα πέντε τρομοκρατών ενώ εξέρχονταν από μια σήραγγα. Άνοιξαν πυρ εναντίον των στρατιωτών μας που απάντησαν και εξουδετέρωσαν αυτούς τους επιτιθέμενους» διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός και προσέθεσε ότι «έχει στοχοθετήσει 110 τοποθεσίες» όπου διεξάγονταν «τρομοκρατικές δραστηριότητες» στη Γάζα από χθες τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Ο εκπρόσωπος των παλαιστινιακών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας Άσραφ αλ Κούντρα είπε ότι από τις 8 Ιουλίου, όταν ξεκίνησαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις στην περιοχή, έχουν σκοτωθεί 1.191 Παλαιστίνιοι, ένας αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί κι άλλο. Οι τραυματίες ξεπερνούν τις 7.000.

Το Ισραήλ από την πλευρά του αναφέρει ότι έχει χάσει συνολικά 53 στρατιώτες και τρεις πολίτες από την έναρξη των συγκρούσεων.

EURONEWS
Θύματα τα παιδιά

Πάνω από 166 παιδιά μικρότερα από 12 ετών έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς

Τουλάχιστον 239 παιδιά –157 αγόρια και 82 κορίτσια– ηλικίας μεταξύ 3 μηνών και 17 ετών έχουν σκοτωθεί σε διάστημα 3 εβδομάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπολύει αεροπορικούς βομβαρδισμούς και το ισραηλινό πυροβολικό βάλλει εναντίον περιοχών στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε η UNICEF.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται 166 παιδιά ηλικίας 12 ετών ή μικρότερα, ανέφερε η οργάνωση.

Τα στοιχεία αυτά είχαν συγκεντρωθεί έως τις 06:00 σήμερα. Μέχρι στιγμής, η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τονίζει ότι δε μπορεί να επαληθεύσει τις πληροφορίες για τον θάνατο, σήμερα, άλλων 10 παιδιών.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον έξι παιδιά από το Ισραήλ, τρία  αγόρια και τρία κορίτσια, το μικρότερο εκ των οποίων είναι ένα βρέφος τριών μηνών, έχουν τραυματιστεί από ρουκέτες και επιθέσεις με όλμους από τη Γάζα.

Επιπλέον ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι περισσότεροι από 200.000 Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας φιλοξενούνται στις 85 εγκαταστάσεις του οργανισμού.

Ο εκπρόσωπος τύπου Κρις Γκάνες περιέγραψε εξάλλου την αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων ανθρώπων –περίπου 30.000 μετά την παραβίαση της εκεχειρίας– κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο κύμα».

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ ισοδυναμεί τώρα με το 10% και πλέον του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, BBC, Γαλλικό Πρακτορείο, CNN

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή