Σε ανακοίνωση αποδοκιμασίας των δηλώσεων κατά της Δικαιοσύνης του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου καταλήγει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Σύμφωνα με τα πρακτικά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τάσος Νεράντζης ρωτά τα μέλη αν συμφωνούν να εκδοθεί ανακοίνωση στην οποία «να υπομιμνήσκει την αδυναμία και την απαγόρευση ασκήσεως κριτικής σε αποφάσεις και πράξεις της δικαιοσύνης εκ μέρους εκείνων που ηγούνται διαφόρων αρχών».
Με την ανακοίνωση συμφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι, ήτοι οι βουλευτές της ΝΔ Χρήστος Κέλλας, Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος, Ανδρέας Καράμπελας, Προκόπης Παυλόπουλος και Δημήτρης Τσουμάνης, του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης και Γιώργος Σταθάκης, των Ανεξάρτητων Ελλήνων Έλενα Κουντουρά και του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
Νωρίτερα η Επιτροπή είχε αποδεχθεί πρόταση του βουλευτή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου για να εκδοθεί ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την πρόταση του Πρ. Παυλόπουλου η Επιτροπή:
1) εκφράζει τον προβληματισμό της ως προς το πώς ο Α. Γεωργίου παραμένει επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ενώ έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το φούσκωμα του ελλείμματος του 2009.
2) αποδοκιμάζει τις δηλώσεις του Α. Γεωργίου οι οποίες στρέφονται, αμέσως ή εμμέσως εναντίον της Δικαιοσύνης, ιδίως μάλιστα όταν αυτή κρίνει την υπόθεσή του.
Δυσαρέσκεια και αιχμές από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα
Πάντως ο Παναγιώτης Ρήγας, μέλος της Επιτροπής και Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να διαχωρίζει τη θέση του από την ομόφωνη θέση της Επιτροπής.
Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει:
«Πρώτον δεν ήμουν παρών στην Επιτροπή το χρονικό διάστημα που συζητήθηκε η πρόταση του κ. Προκόπη Παυλόπουλου και αφορούσε στον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου και επομένως δεν συμμετείχα στη συζήτηση και στην ψηφοφορία.
Δεύτερον, όπως εκ των υστέρων πληροφορήθηκα από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Αναστάσιο Νεράντζη, η σχετική απόφαση της επιτροπής δεν έχει ακόμα συνταχθεί και επομένως δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.
Τρίτον από το περιεχόμενο της διαρροής γίνεται φανερό ότι κάποιοι επιμένουν να παραχαράσουν την αλήθεια σχετικά με τις ευθύνες τους για τα Greek Statistics και για την τραγική κατάσταση που έφεραν την οικονομία με αποτέλεσμα την αναγκαστική είσοδο της χώρας στο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής».
Στην αντεπίθεση ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος
Η ανακοίνωση του κ. Ρήγα όμως προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ότι «παρά την σχετικώς μακρά κοινοβουλευτική του θητεία, φαίνεται πως μάλλον αγνοεί στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας των θεσμών του Κοινοβουλίου και των αποφάσεών τους».
Ο κ. Παυλόπουλος προσθέτει, σε ειρωνικό τόνο, ότι προς ενημέρωση του κ. Ρήγα, υπενθυμίζει τα ακόλουθα:
«Πρώτον, το αν μια απόφαση Επιτροπής της Βουλής είναι ομόφωνη ή όχι κρίνεται, κατά τον Κανονισμό της Βουλής, αποκλειστικώς και μόνον από τις ψήφους των μελών της κατά τη στιγμή της ψηφοφορίας. Κατά τούτο λοιπόν η απόφαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία έκανε δεκτή την πρότασή μου, υπήρξε ομόφωνη, όπως σαφώς προκύπτει από τα σχετικά Πρακτικά. Το αν κατά τη συγκεκριμένη στιγμή της ψηφοφορίας απουσίαζε ο κ. Ρήγας αφορά τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο καθένας αντιλαμβάνεται τη συνέπεια άσκησης των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων.
»Δεύτερον –και πάλιν όπως προκύπτει από τα οικεία Πρακτικά- εκείνο που δημοσιοποιήθηκε είναι το περιεχόμενο της πρότασής μου για τον κ. Α. Γεωργίου και η απόφαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που την έκανε ομοφώνως δεκτή. Κατόπιν αυτού για ποια «απόφαση της Επιτροπής που δεν έχει ακόμα συνταχθεί και, επομένως, δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα» κάνει λόγο ο κ. Ρήγας; Έτσι αντιλαμβάνεται τον τρόπο σύνταξης των Πρακτικών της Επιτροπής και την δημοσιοποίησή τους; Αν ναι, και πάλι δικό του είναι το ζήτημα. Αλλά τότε μάλλον εισάγει αμηχάνως «καινά δαιμόνια» στην κοινοβουλευτική μας πρακτική, γεγονός το οποίο δεν έχω την πρόθεση και τη διάθεση να παρακολουθήσω.
»Τρίτον, δεν θα περίμενε κανείς αποδοκιμασία –και πολύ περισσότερο συγγνώμη- από τον κ. Ρήγα και το ΠΑΣΟΚ για τα "έργα και τις ημέρες" του κ. Α. Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ κατά την εποχή του. Άλλωστε το "φούσκωμα" του ελλείμματος, για το οποίο έχει ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη, είναι προϊόν "αγαστής" συνεργασίας τους και «φυσική συνέχεια» του αλήστου μνήμης "λεφτά υπάρχουν" του κ. Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, που μας οδήγησαν στον εφιάλτη των "Μνημονίων". Όσο για την «παραχάραξη της αλήθειας», ο κ. Ρήγας μάλλον δεν θέλει να συνειδητοποιήσει το νόημα της λαϊκής ετυμηγορίας για το ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή έχει πια επανειλημμένως εκφρασθεί, αποδίδοντας έτσι με αδιάσειστο δημοκρατικό τεκμήριο τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα. Γι’ αυτό και κάθε άλλη απάντηση περιττεύει».