Με τον συνήθη τρόπο με τον οποίο χειρίζεται προσωπικά ο ίδιος μείζονα θέματα, τηρώντας δηλαδή σιγή ιχθύος, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκλεισε το τελευταίο 48ωρο δύο υποθέσεις-αγκάθια που ταλάνιζαν επί μακρών το Μαξίμου και τη συγκυβέρνηση.
Οι χειρισμοί στο θέμα της επιλογής του Έλληνα επιτρόπου στην Ε.Ε., για τους γνωρίζοντες, θα κριθούν εσωκομματικά από το μέγεθος της αντίδρασης της Ντόρας Μπακογιάννη το κρίσιμο προσεχές διάστημα, αφού, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο περιβάλλον της βουλευτού Επικρατείας της ΝΔ επικρατεί έντονος εκνευρισμός για τον χειρισμό του όλου θέματος από τον Πρωθυπουργό.
«Ωστόσο πολλά απ' όσα ακούγονται ανήκουν στη σφαίρα της υπερβολής» λέει κυβερνητικό στέλεχος, σημειώνοντας ότι το επόμενο διάστημα «όλα τα στελέχη του κόμματος θα κληθούν να προσφέρουν από σημαντικά πόστα στην προσπάθεια οριστικής εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την κρίση».
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα καταλάβει τελικά ο κ. Αβραμόπουλος, ζήτημα που χειρίζεται προσωπικά ο Πρωθυπουργός, κυρίως μέσω της φιλικής σχέσης που διατηρεί με τον κ. Ζαν Κλον Γιουνκέρ, είναι θέμα μείζονος σημασίας.
Σε αντίθεση με όσα γράφονται, χαρτοφυλάκιο για τη μετανάστευση δεν υπάρχει και αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη αρμοδιότητα εντάσσεται στο Εσωτερικών Υποθέσεων, χωρίς βέβαια ουδείς να αποκλείει αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο.
Την ίδια ώρα, η χθεσινή είδηση ότι η τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα ξεκινήσει ουσιαστικά από το Παρίσι, είναι ένα θέμα που χειρίστηκε προσωπικά ο Πρωθυπουργός, στέλνοντας επιστολή στα «αφεντικά» της τρόικας.
Ωστόσο, για πολλούς εντός του Μαξίμου ο κ. Σαμαράς είχε αφήσει να διαφανούν οι προθέσεις του, καθώς στις τελευταίες επισκέψεις της τρόικας είχε φροντίσει να μη συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την πάγια τακτική τους, είχαν αναφερθεί στα επικοινωνιακά κυρίως προβλήματα που προκαλούν οι επισκέψεις της τρόικας στην Αθήνα και οι «βόλτες» τους από υπουργείο σε υπουργείο.
Σήμερα ο εκπρόσωπος του Χοακίν Αλμούνια, Αντουάν Κολομπανί, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων δήλωσε άγνοια για το θέμα, σημειώνοντας ότι δεν έχει αντίστοιχη ενημέρωση.
Αργότερα πάντως, από πλευράς Κομισιόν διευκρινίστηκε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ των ελληνικών αρχών και των επικεφαλής της τρόικας, με στόχο να επισημανθούν τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν κατά την επόμενη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Επισημάνθηκε επίσης ότι η πλήρης αποστολή της τρόικας θα λάβει χώρα στην Αθήνα κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, όποτε θα ολοκληρωθεί η εξέταση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση των Παρισίων ασφαλώς δεν υποκαθιστά την πλήρη αξιολόγηση της τρόικας, ωστόσο ο καθένας καταλαβαίνει πως αποτελεί απόδειξη ότι η χώρα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της έναντι των θεσμικών της εταίρων.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση να συνεχιστεί η αξιολόγηση εκτός συνόρων, λίγο πριν την ομιλία του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ, στέλνει το μήνυμα της σταδιακής απεμπλοκής από την τρόικα και τα μνημόνια, κάτι που επιθυμούσε διακαώς ο Πρωθυπουργός.
Παρ' όλα αυτά, το πραγματικό στοίχημα για τον κ. Σαμαρά, εκτιμά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος της χώρας και η δυνατότητα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού των επομένων χρόνων από τις αγορές.
Γιατί μπορεί το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής να προεξοφλεί την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης (ESM) ή σε κάποιο άλλο διακρατικό σχήμα μετά τη λήξη του Μνημονίου, αλλά αυτό σημαίνει νέες απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ