Αποξενωμένοι από την ίδια τους τη μοίρα

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2004 19:47

A- A A+

20 Iουνίου. Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες. Η Yπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ απευθύνει για μία ακόμη φορά έκκληση στην ευαισθησία της κοινής γνώμης για την αθέατη τραγωδία στο Σουδάν, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που μαίνεται αυτή τη στιγμή στον πλανήτη και αφορά την περιοχή Νταρφούρ στο δυτικό Σουδάν. Αλλά είναι «ορφανή κρίση». Η διεθνής κοινότητα κωφεύει, όπως είχε λάμψει δια της απουσίας της και στη Ρουάντα. Γιατί στο Σουδάν δεν διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα.

Η αιματοχυσία και οι πάσης φύσεως βιαιότητες, εκτός από θύματα, έχουν δημιουργήσει μεγάλα κύματα προσφύγων, κάπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και αυτή τη στιγμή έχουν ανάγκη από τρόφιμα, νερό και κατάλυμα. Μέχρι στιγμής 150.000 από τους κατατρεγμένους έχουν καταφύγει στο Τσαντ, όπου συνεχίζουν να κινδυνεύουν από επιδρομές, ασιτία αλλά και τις καιρικές συνθήκες (έναρξη της εποχής των βροχών).

Το προσωπικό της Yπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ τούς αναζητεί επί μέρες στην έρημο. Αγωνίζεται ενάντια στο χρόνο για να τούς προσφέρει τουλάχιστον ελπίδα. Εκανε συμπληρωματική έκκληση για 55,8 εκατομμύρια δολάρια ως έκτακτη βοήθεια προς τους Σουδανούς πρόσφυγες αλλά βρίσκει τις «τσέπες» της μισοάδειες καθώς έχει λάβει μέχρι στιγμής μόνο 18,4 εκατ. από δωρητές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή