ΟΗΕ: Σε κρίσιμη κατάσταση η Γάζα

Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014 17:29
UPD:17:48
EPA/JUSTIN LANE
Οι πολίτες της Γάζας δεν έχουν που να προστατευθούν δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες σε μια σύγκρουση έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τους πολίτες.
A- A A+

«Η Γάζα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και η βία πρέπει να σταματήσει στο όνομα της ανθρωπότητας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν μιλώντας στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη έπειτα από την επιστροφή του από την περιοχή.

Το βασικό εμπόδιο σύμφωνα με τον γγ του ΟΗΕ για να σταματήσουν οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς είναι η πολιτική βούληση.

«Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Πρέπει να δείξουν την ανθρωπιά τους σαν ηγέτες» είπε αναφερόμενος τόσο στην Ισραηλινή όσο και στην παλαιστινιακή πλευρά.

«Γιατί αυτοί οι ηγέτες ωθούν τους πολίτες τους να σκοτώνονται; Δεν είναι υπεύθυνο, ηθικά  είναι λάθος» είπε.

Ο Μπαν Κι Μουν άσκησε κριτική και στα δύο εμπλεκόμενα μέρη λέγοντας ότι η Χαμάς εκτοξεύει πυραύλους κατά αμάχων πολιτών στο Ισραήλ, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις, όπως είπε, χρησιμοποιούν όπλα με πολύ μεγάλη δύναμη πυρός στην πυκνοκατοικημένη Γάζα.

Οι πολίτες της Γάζας δεν έχουν που να προστατευθούν είπε, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες σε μια σύγκρουση έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τους πολίτες.

Τέλος ο γγ του ΟΗΕ επανέλαβε την έκκληση του Οργανισμού για μια άνευ όρων ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός  στη Γάζα κατά τη διάρκεια της γιορτής για το τέλος του Ραμαζανιού.

Πηγή: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή