Αισιοδοξία για το χαρτοφυλάκιο στην Ευρώπη

Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014 09:50
UPD:09:59
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο κ. Αβραμόπουλος διαθέτει την πολυετή εμπειρία και τις διασυνδέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η επιλογή του «δεν διαταράσσει τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες» (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εκτιμούν στο Μαξίμου ότι θα κλείσει το θέμα της θέσης του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι βαρύνουσας σημασίας το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα δοθεί στη χώρα μας.

Στην περίπτωση που είναι το χαρτοφυλάκιο για τη μετανάστευση ή των εσωτερικών υποθέσεων -αυτή τη στιγμή είναι ένα- είναι εύκολα αντιληπτές, λέει κυβερνητικό στέλεχος, «οι δυνατότητες που ανοίγονται για την Ελλάδα είτε «να διεκδικήσει κονδύλια και ανθρώπινο δυναμικό προς τις χώρες του νότου» που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα, είτε «να επιδιώξει την αναθεώρηση στης συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ που απλά μετατοπίζει το πρόβλημα στις χώρες του νότου».

Και αυτό το θέμα χειρίζεται αποκλειστικά ο Πρωθυπουργός, ο οποίος την ερχόμενη Δευτέρα θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο βέβαια διατηρεί άριστες σχέσεις, αφού ήταν και ένας εκ των δύο Ευρωπαίων ηγετών που τον πρότεινε και στήριξε την υποψηφιότητά για την προεδρία της Κομισιόν, την ώρα που μαινόταν ο υπόγειος πόλεμος εντός της Ε.Ε. με τη διαφωνία του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Προσωπικά χειρίστηκε ο Πρωθυπουργός και το θέμα του ονόματος του Έλληνα Επιτρόπου. Μετά από μια μακρά περίοδο που το Μαξίμου τηρούσε σιγή ιχθύος, το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, μπορεί να ξάφνιασε ορισμένους, αλλά σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή.

Ο κ. Αβραμόπουλος διαθέτει την πολυετή εμπειρία και τις διασυνδέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η επιλογή του «δεν διαταράσσει τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες». Από τη στιγμή που ο ίδιος δεν εξέφρασε αντιρρήσεις στην μετακίνησή του στις Βρυξέλλες και κάμφθηκαν και οι αντιστάσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, άνοιξε ο δρόμος για την υποψηφιότητά του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανοιχτό βέβαια παραμένει του θέμα του αντικαταστάτη του κ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο 'Άμυνας. Με τα σημερινά δεδομένα, το ενδεχόμενο να προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες και γιατί είναι πολλοί εντός της ΝΔ που πιστεύουν ότι η συμμετοχή της Χαριλάου Τρικούπη στην κυβέρνηση είναι δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με το εκλογικό της ποσοστό και διότι η μετακίνηση της σημερινής αναπληρώτριας υπουργού κ. Φώφης Γεννηματά στη θέση του κ. Αβραμόπουλου, λίγους μήνες πριν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ή της Δημοκρατικής Παράταξης, σύμφωνα με αρκετούς θα ήταν καλύτερο να αποφευχθεί. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Αβραμόπουλος θα παραμείνει στη θέση του πιθανότατα μέχρι τον προσεχή Οκτώβρη, οπότε και θα μετακινηθεί στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή