Η σημερινή αναφορά-προτροπή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μέσω της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», να μην περιμένει τον Φεβρουάριο και να ξεκινήσει νωρίτερα τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αν θεωρεί ότι διαθέτει 180 βουλευτές, δεν αιφνιδίασε το Μαξίμου.
Άλλωστε στα συρτάρια του πρωθυπουργού υπάρχει αντίστοιχη εισήγηση-πρόταση η οποία όμως συνδέεται άμεσα πρωτίστως με την τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα το Φθινόπωρο και την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους της χώρας και δευτερευόντως με το σχέδιο του Μαξίμου να προχωρήσει σταδιακά σε φοροελαφρύνσεις.
Στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση πρέπει να λύσει τον γρίφο για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015, πως θα καλυφθούν οι δαπάνες που δημιουργούν οι δικαστικές αποφάσεις, με ποιον τρόπο θα εισπραχθούν βεβαιωμένες οφειλές παρελθόντων ετών και πότε θα παρουσιάσει αποτελέσματα από το φορολογικό έλεγχο των προσώπων μεγάλου πλούτου, όπως ζητούν μετ’ επιτάσεως οι δανειστές μας;
Αν όλα τα παραπάνω συμβούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων, λέει στέλεχος του Μαξίμου, η κυβέρνηση «θα ανοίξει από μόνη της το θέμα εκλογής ΠτΔ, εκτιμώντας πως οι συνθήκες θα είναι ώριμες, όχι μόνο για την εκλογή, αλλά πρωτίστως για να μην μπλέξει η χώρα σε εκλογικές περιπέτειες».
Η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «Προκειμένου να αυξήσει τον αριθμό των... "υπέρμαχων του κοινοβουλευτισμού" στους 139, δεν διστάζει να συναθροίσει και τις ψήφους των βουλευτών της Χρυσής Αυγής αναζητώντας τις ακόμη και... στις φυλακές Κορυδαλλού», δε είναι τυχαία.
Το Μαξίμου εκτιμά ότι η συγκέντρωση των 120 βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μπλοκάρει την εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τις ψήφους των βουλευτών της Χ.Α. Σε αυτή την περίπτωση, λένε στο Μαξίμου, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έκθετος απέναντι στον ελληνικό λαό».
Τέλος, αύριο Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, ενώ εντός της ημέρας θα συναντηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της μετάβασής του στις Βρυξέλλες και στη θέση του Επιτρόπου, με δεδομένη και την έλευση του Ζαν Κλον Γιουνκέρ στην Αθήνα στις 4 Αυγούστου.
Δημήτρης Χατζηνικόλας