Την προσωρινή μετακίνηση του προσωπικού της που εργάζεται στην αμερικανική πρεσβεία στη Λιβύη αποφάσισαν οι ΗΠΑ σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών.
Στο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ περιλαμβάνονται αμερικανοί πεζοναύτες που φυλάσσουν την πρεσβεία. Η μεταφορά του προσωπικού έγινε από ξηράς με μαχητικά F-16 και ελικόπτερα Osprey να παρέχουν κάλυψη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας και προσθέτει ότι κατά την πεντάωρη διάρκεια μεταφοράς τους στην Τυνησία δεν σημειώθηκε κάποιο επεισόδιο.
Παράλληλα, η Τουρκία απομάκρυνε περίπου 700 τούρκους εργαζόμενους στη χώρα, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στους δημοσιογράφους στην οικία του αμερικανού πρεσβευτή στο Παρίσι, πριν από την έναρξη των συνομιλιών για τη Μέση Ανατολή με τους ομολόγους του από την Τουρκία και το Κατάρ.
Η αιτία είναι η κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Τρίπολη που ξέσπασαν έπειτα από την επίθεση που εξαπέλυσε μια ομάδα πρώην ανταρτών από την πόλη Μιζουράτα με σκοπό να εκδιώξει από το αεροδρόμιο τους πρώην αντάρτες της πόλης Ζεντέν, τους πρώην συντρόφους τους στη μάχη.
Οι πρώην αντάρτες του Ζεντέν θεωρούνται από τους ισλαμιστές ως ο ένοπλος βραχίονας του φιλελεύθερου κινήματος στη Λιβύη και ελέγχουν μετά την πτώση του Καντάφι το αεροδρόμιο της Τρίπολης και πολλές άλλες στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.
Οι αντίπαλοί τους κατηγορούν ότι στις τάξεις τους περιλαμβάνονται μαχητές και αξιωματικοί του στρατού του Καντάφι, οι οποίοι συμμετείχαν στη βίαιη καταστολή της εξέγερσης του 2011.
Παρ’ όλα αυτά Λίβυοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι συγκρούσεις αυτές είναι μέρος μιας μάχης επιρροής μεταξύ πολιτικών ομάδων, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.
Όπως και να έχει πρόκειται για τις πιο αιματηρές συγκρούσεις μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 με την μεταβατική κυβέρνηση της χώρας να ζητεί εκ νέου τον τερματισμό των μαχών, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «κατάρρευσης του κράτους».