Το Ισραήλ απέρριψε την αμερικανική πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014 21:03
UPD:22:47
REUTERS/SUHAIB SALEM

Ο κ. Κέρι πίεζε προκειμένου να συμφωνηθεί  παύση των εχθροπραξιών για 18 ημέρες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

A- A A+

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας που πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ο κ. Κέρι πίεζε προκειμένου να συμφωνηθεί  παύση των εχθροπραξιών για 18 ημέρες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ζήτησαν τροποποιήσεις στο σχέδιο πριν συμφωνήσουν στη διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων που έχουν κοστίσει τη ζωή σε 800 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους πολίτες και σε 36 Ισραηλινούς κυρίως στρατιώτες.

EURONEWS

Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ, η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει να παραμείνει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας για να συνεχίσει την καταστροφή των σηράγγων που έχει κατασκευάσει η Χαμάς προκειμένου να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ. Αυτός ο όρος είναι μάλλον απίθανο να γίνει δεκτός από την παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τον θύλακα από το 2007.

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την απόφασή της στην πρόταση για εκεχειρία.

Αισιόδοξος ο Κέρι

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου έκαναν έκκληση απόψε για τη διακοπή των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας για διάστημα επτά ημερών.

Μιλώντας από το Κάιρο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι είπε ότι έχει επιτευχθεί σοβαρή πρόοδος στις διπλωματικές προσπάθειες για μια εκεχειρία στη Γάζα, όμως απαιτείται ακόμη να γίνει αρκετή δουλειά.

Δήλωσε πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να εργαστεί ώστε να βρεθεί μια λύση και ζήτησε να κηρύξουν οι δύο πλευρές επταήμερη εκεχειρία.

Όπως είπε ο Κέρι, υπάρχουν ακόμη διαφωνίες όσον αφορά τη «διατύπωση» για την εκεχειρία, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχει το πλαίσιο που θα οδηγήσει σε μια επιτυχή λύση του προβλήματος.

Όσον αφορά στη δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ που είχε μεταδώσει ότι το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας απέρριψε ομόφωνα την πρόταση εκεχειρίας του Κέρι, είπε ότι το Ισραήλ δεν απέρριψε κάποιο αμερικανικό σχέδιο εκεχειρίας, αλλά μόνο κάποιες διατυπώσεις, καθώς δεν του είχε υποβληθεί κάποια επίσημη πρόταση.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο συνομίλησε με τον Νετανιάχου ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για απόρριψη του σχεδίου από το Ισραήλ είναι λανθασμένες.

«Πρόκειται για λάθος, για ανακρίβεια. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε», τόνισε.

Επίσης όπως έγινε γνωστό ο Κέρι θα μεταβεί το Σάββατο στο Παρίσι προκειμένου να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση.

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι ζήτησε επίσης να κηρυχθεί επταήμερη εκεχειρία στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους, με την ευκαιρία και της μουσουλμανικής γιορτής του Έιντ αλ Φιτρ, την επόμενη εβδομάδα.

«Κάνουμε έκκληση για μια ανθρωπιστική εκεχειρία (. . .) στο τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού για μια περίοδο 7 ημερών», είπε ο Σούκρι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κέρι και τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν. Σημείωσε, όπως και ο Κέρι, ότι χρειάζεται ακόμη να γίνει αρκετή δουλειά για να επιτευχθεί μια ευρύτερη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Συζητήσαμε τρόπους για το πώς θα ωθήσουμε τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία, όμως θα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια για να συμφωνήσουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Δωδεκάωρη κατάπαυση του πυρός ζητεί ο ΟΗΕ

Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν από την πλευρά του έκανε έκκληση για επταήμερη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα που όπως είπε μπορεί να ξεκινήσει με μια 12ωρη κατάπαυση του πυρός η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να παραταθεί.

Επιδεινώνεται η κατάσταση στη Γάζα

EURONEWS
Εν τω μεταξύ η κατάσταση στην περιοχή επιδεινώνεται διαρκώς ιδιαίτερα από την Πέμπτη όταν τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 200 τραυματίσθηκαν από ισραηλινό κτύπημα σε σχολείο του ΟΗΕ το οποίο λειτουργούσε ως καταφύγιο στη Γάζα.

Το χτύπημα προκάλεσε οργή στους Παλαιστίνιους, αλλά και στον ΟΗΕ, με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού Μπαν Κι Μουν να το χαρακτηρίζει «εντελώς απαράδεκτο».

Οι κηδείες τουλάχιστον 10 εξ όσων έχασαν τη ζωή τους στο χτύπημα έγιναν νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Εικόνες από τη Γάζα έδειχναν ανθρώπους να θρηνούν το άψυχο σώμα αγοριού ενός έτους, το οποίο περιέφεραν στους δρόμους πριν το εναποθέσουν στο χώρο ταφής.

EURONEWS

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις η Ε.Ε. ζήτησε την Παρασκευή να διεξαχθεί αμέσως έρευνα για την ισραηλινή οβίδα που εβλήθη εναντίον του σχολείου του ΟΗΕ.

«Ζητούμε να πραγματοποιηθεί άμεσα μια πλήρης έρευνα γι' αυτό το επεισόδιο»,  δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της Ε.Ε..

Είναι η τέταρτη φορά που η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ προς τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δέχεται πυρά, υπογράμμισε η εκπρόσωπος, η οποία κάλεσε όλα τα μέρη να σεβασθούν το απαραβίαστο και την ακεραιότητα της UNRWA.

Η Ε.Ε. επιμένει επίσης στην ανάγκη να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να επιτραπεί στους αμάχους που το επιθυμούν, να διαφύγουν των μαχών.

Συγκρούσεις και στη Δυτική Όχθη

Η κρίση στην περιοχή φαίνεται πως εξαπλώνεται και στη Δυτική Όχθη καθώς πέντε  Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή κοντά στη Χεβρώνα και τη Νάμπλους σύμφωνα με πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Τα τέσσερα από τα θύματα χτυπήθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού.

Με την ευκαιρία της τελευταίας Παρασκευής του Ραμαζανιού, τα κυριότερα παλαιστινιακά κινήματα οργάνωσαν μια «ημέρα οργής» στη Δυτική Όχθη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με μια πηγή, μετά την εβδομαδιαία προσευχή, στη Νάμπλους, οι πιστοί διαδήλωσαν και ορισμένοι από αυτούς άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες εναντίον Εβραίων εποίκων που περνούσαν από την περιοχή με αυτοκίνητα. Οι τελευταίοι απάντησαν ανοίγοντας πυρ εναντίον των διαδηλωτών και σκότωσαν έναν 18χρονο Παλαιστίνιο.

Ισραηλινοί στρατιώτες που έφτασαν στο σημείο πυροβόλησαν επίσης τους διαδηλωτές σκοτώνοντας έναν 22χρονο και τραυματίζοντας άλλους τρεις άνδρες.

Η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι στο επεισόδιο ενεπλάκησαν έποικοι ενώ το ραδιόφωνο των ενόπλων δυνάμεων μετέδωσε ότι μια γυναίκα ήταν αυτή που άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών.

Άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι, ηλικίας 30, 39 και 46 ετών, σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στο χωριό Μπέιτ Όμαρ, κοντά στη Χεβρώνα, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εκατοντάδων Παλαιστίνιων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή