Αλ. Παπαδόπουλος: Πολεμώντας τον επόμενο πόλεμο

Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014 16:42
UPD:16:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
A- A A+

Την ευχή «η εθνική συνεννόηση να μην γίνει από ανάγκη πάνω στα συντρίμμια που θα προκαλέσει μια νέα εθνική ασυνεννοησία» διατυπώνει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Πολεμώντας τον επόμενο πόλεμο: Ύστερη γνώση για το μέλλον».

«Ενδιαφέρεται - αληθινά όμως! - κανείς να πολεμήσει τον επόμενο πόλεμο ή βολεύονται/βολευόμαστε όλοι να έχουμε σταθερά επανέλθει στον προηγούμενο;», διερωτάται ο συγγραφέας, μιλώντας για κηρύγματα ευκολίας των ημερών που βλάπτουν τη χώρα. «Τα δεινά της εποχής μας δεν χρειάζονται παραμορφωτικούς καθρέφτες [...] Μόνος ρεαλιστικός δρόμος είναι η Εθνική Συνεννόηση όλων των πολιτικών, οικονομικών, πνευματικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας, όπως συμβαίνει σε όλες τις σοβαρές κοινωνίες», υπογραμμίζει.

Προλογίζοντας το βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί από τις Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, ο νέος πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος παρατηρεί: «Υπήρξαν φωνές, όπως η δική του, που με παρρησία προειδοποιούσαν για το επερχόμενο κακό αν δεν προσαρμοζόμασταν στις νέες συνθήκες, αλλά ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Το δυστύχημα είναι ότι στον τόπο μας, συχνά, οι φωνές αυτές παρεξηγούνται, αγνοούνται και παραμερίζονται».

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος ήταν υπουργός Οικονομικών της σταθεροποίησης κατά τη δεκαετία του 1990, υπουργός Εσωτερικών κατά την περίοδο μεταρρυθμίσεων όπως ο Καποδίστριας και τα ΚΕΠ, και υπουργός Υγείας ο οποίος οδηγήθηκε σε πολύκροτη παραίτηση τη δεκαετία του 2000.

Η έκδοση περιλαμβάνει άγνωστα έως τώρα κείμενα του Αλέκου Παπαδόπουλου προς τον Κώστα Σημίτη (1996) και τον Γιώργο Παπανδρέου (2004), τα οποία «έδειχναν τι ερχόταν» και αποδεικνύουν ότι «άλλοθι δεν υπήρξε για κανέναν».

«Σήμερα, όμως, με τις περισσότερες προσεγγίσεις για το δράμα που βιώνει η κοινωνία να γίνονται από τη σίγουρη πλευρά του παρόντος, πιο σημαντικό είναι να στραφούν τα μάτια στο μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.

Newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή