Ιράκ: Κούρδος και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014 14:44
UPD:16:48
REUTERS/AHMED SAAD

Ο κ. Μασούμ είναι ιδρυτικό μέλος της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK).

A- A A+

Το κοινοβούλιο του Ιράκ εξέλεξε την Πέμπτη τον Κούρδο πολιτικό Φουάντ Μασούμ ως τον νέο πρόεδρο της χώρας.

Ο κ. Μασούμ, ιδρυτικό μέλος της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK), διαδέχεται τον Τζαλάλ Ταλαμπανί που είναι πρόεδρος του Ιράκ από το 2005.

Το πλήρες όνομά του είναι Μουχάμαντ Φουάντ Μασούμ Χαουράμι και γεννήθηκε το 1938, είναι γιος σημαντικού ιερωμένου, όπως και ο προκάτοχός του,  κ. Ταλαμπανί, ενώ και οι δύο άνδρες μεγάλωσαν στην ίδια πόλη και παραμένουν στενοί φίλοι έως σήμερα.

Αρχικά ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ιράκ, το οποίο εγκατέλειψε νωρίς για να προσχωρήσει στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) το 1964.

Ο κ. Μασούμ υπήρξε επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων του KDP στο Ιρακινό Κουρδιστάν στο τέλος της δεκαετίας του 1960, ενώ είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του PUK.

Ο ίδιος ήταν μέλος της ομάδας που συνέταξε το ιρακινό σύνταγμα μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα το 2003 και το 2004 έγινε ο πρώτος πρόεδρος του μεταβατικού ιρακινού κοινοβουλίου. Την επόμενη χρονιά εξελέγη βουλευτής.

EURONEWS

Το επόμενο βήμα για το σχηματισμό κυβέρνησης, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί και δυσκολότερο, είναι η εκλογή νέου πρωθυπουργού.

Οι ιρακινοί πολιτικοί σχηματισμοί βρίσκονται σε αδιέξοδο από τις εκλογές του Απρίλιου για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μαλίκι αρνείται να αποχωρήσει ώστε να αναδειχθεί νέος πρωθυπουργός, καθώς ο ίδιος θεωρείται ότι διχάζει και ότι ευνοεί εξόφθαλμα την σιιτική πλειοψηφία έναντι των υπόλοιπων κοινοτήτων της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή