ΟΗΕ: Τραγική η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Αγωνία καθώς τελειώνουν τρόφιμα και πόσιμο νερό
Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014 13:46
UPD:13:52
REUTERS/SUHAIB SALEM

Περισσότεροι από 710 Παλαιστίνιοι και 30 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους μετά από 16 ημέρες στρατιωτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

A- A A+

Οριακή από ανθρωπιστικής πλευράς χαρακτηρίζει την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στη Λωρίδα της Γάζας η επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών Βαλερί Άμος, εκφράζοντας έντονη ανησυχία.

Η κ. Άμος σημείωσε ότι το 44% του εδάφους της Λωρίδας είναι απαγορευμένη περιοχή για τους Παλαιστίνιους λόγω κινδύνου από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ οι κάτοικοι αρχίζουν να έχουν ελλείψεις σε τρόφιμα.

Περισσότεροι από 710 Παλαιστίνιοι και 30 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους μετά από 16 ημέρες στρατιωτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

EURONEWS

Οι χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και τα αεροπορικά χτυπήματα σε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται, ενώ και η ισλαμιστική Χαμάς, βασικός στόχος των Ισραηλινών, συνεχίζει την εκτόξευση ρουκετών στο έδαφος του εβραϊκού κράτους.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επιχείρησή του στις 8 Ιουλίου, με διακηρυγμένο στόχο να σταματήσει η εκτόξευση ρουκετών από πλευράς της ισλαμιστικής φονταμενταλιστικής οργάνωσης, η οποία ελέγχει τη Γάζα, προς το έδαφός του.

«Τραγική κατάσταση»

Η κ. Άμος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή 118.000 έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ εντός της Λωρίδας της Γάζας και τόνισε ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα τόσο με τα αποθέματα φαγητού, όσο και με εκείνα του πόσιμου νερού.

YELLOW ROSE

Η κατάσταση είναι «τραγική και φρικτή», ανέφερε η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Το Γραφείο για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του οργανισμού σημείωσε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν χαρακτηρίσει ως ζώνη υψηλού κινδύνου για τους πολίτες το 44% του εδάφους της Λωρίδας.

«Μολονότι κανείς δεν αρνείται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοπροστασία, υπάρχει σοβαρή ανησυχία για τις επιπτώσεις στους αμάχους», πρόσθεσε η κ. Άμος.

EPA/ATEF SAFADI

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επιχείρησή του στις 8 Ιουλίου, με διακηρυγμένο στόχο να σταματήσει η εκτόξευση ρουκετών από πλευράς της ισλαμιστικής φονταμενταλιστικής οργάνωσης, η οποία ελέγχει τη Γάζα, προς το έδαφός του.

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Αεροπλοΐας των ΗΠΑ ήρε εξάλλου την απαγόρευση πτήσης αμερικανικών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, η οποία είχε επιβληθεί μετά το χτύπημα ρουκέτας της Χαμάς σε απόσταση 1,6 χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις του αερολιμένα Μπεν Γκουριόν.

Ευρωπαϊκές εταιρείες, ωστόσο, συνεχίζουν να αποφεύγουν την ισραηλινή πρωτεύουσα ως προορισμό.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε την Πέμπτη ότι λυπάται για κάθε Παλαιστίνιο άμαχο που χάνει τη ζωή του, ωστόσο τόνισε ότι «η ευθύνη βαρύνει τη Χαμάς».

Οι δηλώσεις του έγιναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος υπογράμμισε ότι τον κύκλο της βίας άνοιξε η Χαμάς «εκτοξεύοντας εκατοντάδες ρουκέτες κατά ισραηλινών πόλεων».

EURONEWS

Ο κ. Χάμοντ πρόσθεσε ότι η Μεγάλη Βρετανία «ανησυχεί ιδιαίτερα για τον βαρύ φόρο σε απώλειες αμάχων».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέκρινε σφοδρά την απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να διατάξει διεξαγωγή έρευνας για πιθανά εγκλήματά πολέμου των ισραηλινών δυνάμεων κατά την επιχείρηση στη Γάζα ως «αλλόκοτη» και «παρωδία δικαιοσύνης».

Χαμάς: Να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας

Ο ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα χωρίς την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού του παλαιστινιακού θύλακα.

«Δεν θα δεχτούμε καμία πρωτοβουλία η οποία δεν θα θέτει θέμα άρσης του αποκλεισμού του λαού μας και δεν θα σέβεται τις θυσίες του», ανέφερε.

Το Ισραήλ επέβαλε περιορισμούς στη Λωρίδα της Γάζας το 2006, μετά την απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ από τη Χαμάς.

EURONEWS

Τα μέτρα εντάθηκαν από το Ισραήλ και την Αίγυπτο όταν η Χαμάς επέβαλε τη δικτατορία της στη Γάζα, χτυπώντας και θέτοντας ουσιαστικά εκτός νόμου την κοσμική Φατάχ, μετά τη νίκη των ισλαμιστών στις εκλογές.

Χαμάς και Φατάχ ανακοίνωσαν συμφωνία συμφιλίωσης τον Απρίλιο, ωστόσο το Ισραήλ θεωρεί την πρώτη «τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Ισραηλινός υπουργός Επιστημών Γιαακόβ Πέρι τόνισε, σε δηλώσεις του, ότι δεν βλέπει ενδεχόμενο εκεχειρίας εντός των επόμενων ημερών, καθώς ο ισραηλινός στρατός χρειάζεται χρόνο για να διαλύσει το δίκτυο υπόγειων σηράγγων της Χαμάς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή