Ουκρανία: Φιλορώσος αποσχιστής παραδέχεται την ύπαρξη πυραύλων Buk

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014 22:02
UPD:24/07/2014 07:17
REUTERS/MAXIM ZMEYEV
A- A A+

Για πρώτη φορά ένας διοικητής των φιλορώσων αποσχιστών στην Ανατολική Ουκρανία παραδέχθηκε  μιλώντας στο Reuters ότι οι αποσχιστές είχαν ένα σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων Buk (ή SA-11), το είδος των πυραύλων που η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι χρησιμοποιήθηκαν για να καταρριφθεί το αεροσκάφος της Malaysia Airlines.

Σε μια αποκλειστική του συνέντευξη στο Reuters, ο Αλεξάντερ Κοντακόβσκι, διοικητής της Ταξιαρχίας Βοστόκ, ανέφερε επίσης ότι οι πύραυλοι Buk ίσως να δόθηκαν στους αντάρτες από τη Ρωσία και θα μπορούσαν να έχουν σταλεί πίσω προκειμένου να μην υπάρχουν αποδείξεις της παρουσίας τους.

Ο Κοντακόβσκι κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση για το ότι προκάλεσε την ρίψη των πυραύλων που έπληξαν το αεροσκάφος, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο είχε επίτηδες εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή, καθώς γνώριζε ότι οι πύραυλοι βρίσκονταν εκεί.

Εν τω μεταξύ το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να συλλέγει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία όπλα μετακινούνται στην Ουκρανία από τη Ρωσία ακόμη και μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Malaysia Airlines την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε την Τετάρτη ένας αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Έχουμε παρατηρήσει μια αύξηση στην ποσότητα των όπλων που μεταφέρονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες. Εξακολουθούμε να έχουμε στοιχεία για τη μετακίνηση όπλων στην Ουκρανία από τη Ρωσία μετά την κατάρριψη της πτήσης MH17, γεγονός που αποτελεί αιτία ανησυχίας», σημείωσε ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή