Το κάπνισμα διπλασιάζει τη θνησιμότητα

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2004 18:28

A- A A+

Το κάπνισμα μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 10 χρόνια, αλλά η διακοπή του, ακόμη και στην ηλικία των 50, μπορεί να περιορίσει στο μισό τον κίνδυνο, αποκαλύπτει μελέτη επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση http://bmj.bmjjournals.com/ .

Η μελέτη διήρκεσε 50 χρόνια. Ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που εντόπισε τη σχέση μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου το 1954 http://www.cancerresearchuk.org/ , Ρίτσαρντ Ντολ, 91 ετών, δήλωσε «σταμάτησα να καπνίζω στα 37 μου όταν είδα τ' αποτελέσματα της πρώτης μας μελέτης. Ηταν τόσο πειστικά. Βρήκαμε ότι υπάρχουν περίπου 25 ασθένειες που φαίνεται να προξενούνται από το κάπνισμα και ότι η θνησιμότητα σχεδόν διπλασιάζεται με το συνεχές κάπνισμα http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/3829607.stm ».

Τα αποτελέσματα της πολυετούς έρευνας επιβεβαίωσαν τα πρώτα συμπεράσματα και έδειξαν επίσης ότι μεταξύ των ανδρών που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1920 που έγιναν τακτικοί καπνιστές, σχεδόν τα 2/3 πέθαναν από ασθένειες που έχουν άμεση σχέση με αυτή την συνήθεια.

Στον 21ο αιώνα, αναμένονται ένα δισεκατομμύριο θάνατοι εάν οι σημερινοί καπνιστές συνεχίσουν να καπνίζουν με το ρυθμό αυτό, προειδοποίησε.

* Στη φωτογραφία πίνακας του Πικάσο με τίτλο «Καπνιστής».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή