Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τη Γάζα

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014 11:01
UPD:11:15
EPA/MOHAMMED SABER

Η απόφαση που έχει υποβληθεί από την Παλαιστίνη καταδικάζει «τις γενικευμένες, συστηματικές και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών» που απορρέουν από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

A- A A+

Οι εξελίξεις στη Γάζα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που συνεδριάζει με φόντο τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς.

Η απόφαση που έχει υποβληθεί από την Παλαιστίνη καταδικάζει «τις γενικευμένες, συστηματικές και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών» που απορρέουν από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και «ιδιαίτερα από την τελευταία στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας (...) κατά την οποία έγιναν τυφλές και δυσανάλογες επιθέσεις (...) που μπορεί να συνιστούν διεθνή εγκλήματα»

Στην απόφαση ζητείται επίσης «να σταλεί επειγόντως μια ανεξάρτητη διεθνής ερευνητική επιτροπή» για να ερευνήσει σχετικά με τις παραβιάσεις αυτές και καλούνται οι ερευνητές να καταρτίσουν ένα κατάλογο «των παραβιάσεων και των εγκλημάτων που διαπράττονται» και «να ταυτοποιήσουν αυτούς που είναι υπεύθυνοι» ώστε να δικαστούν και να «μπει τέλος στην ατιμωρησία».

REUTERS/DENIS BALIBOUSE

O πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Εβιάταρ Μάνορ (κέντρο) κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με θέμα τις εξελίξεις στη Γάζα.

Στο κείμενο ζητείται εξάλλου να τεθούν οι Παλαιστίνιοι υπό «άμεση διεθνή προστασία». Απευθύνεται έκκληση για «άμεση παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιθέσεων» και για «να μπει τέλος στις επιθέσεις εναντίον των αμάχων, περιλαμβανομένων και των ισραηλινών αμάχων».

Στην απόφαση ζητείται επίσης από την Ελβετία, ως κράτος θεματοφύλακα των Συνθηκών της Γενεύης «να οργανώσει επειγόντως μια διάσκεψη για την κατάσταση στα Κατεχόμενα Εδάφη».

EURONEWS

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό από την παλαιστινιακή υπηρεσία πρώτων βοηθειών πέντε Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν το πρωί από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης στο Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη  των εχθροπραξιών έχει ξεπαράσει τους 640, ενώ στο ίδιο διάστημα έχουν χάσει τη ζωή τους 31 Ισραηλινοί, οι 29 από τους οποίους ήταν στρατιώτες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή