Ενδοκυβερνητική κόντρα για τον σκληρό πυρήνα του κράτους

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014 09:43
UPD:10:37
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Η κόντρα Μητσοτάκη – ΠΑΣΟΚ «δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για κανέναν εντός της συγκυβέρνησης». Το αντίθετο, για πολλούς «ήταν η αναμενόμενη κατάληξη ενός θέματος που θίγει τον σκληρό πυρήνα του κράτους», πέριξ του οποίου κινήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες η συντριπτική πλειοψηφία υπουργών και κομματικών στελεχών.

Με την παραπάνω αναφορά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος σχολίαζε χθες το βράδυ τόσο την ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όσο και αυτήν του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε.

Επί του παρόντος το Μαξίμου διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι οι 6.500 απολύσεις στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εντός του 2015, που αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση θα γίνουν, ενώ έχει στείλει το μήνυμα στη Χαριλάου Τρικούπη να αποφύγει δηλώσεις και διαφοροποιήσεις που θα δημιουργήσουν προβλήματα εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης του Φθινοπώρου.

Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, να έχει ανάψει πράσινο φως προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αξιολόγηση, παρά το γεγονός ότι γαλάζιοι υπουργοί, όπως ο Αργύρης Ντινόπουλος αμφισβητούν ευθέως τις επιλογές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο τελευταίος πριν από λίγο, μιλώντας στον ANT1 τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης αρκεί, όπως είπε, να μην απολυθεί το 15% των δημοσίων υπαλλήλων που θα συγκεντρώσει την πιο χαμηλή βαθμολογία.

Την κατάσταση περιπλέκει περαιτέρω και η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει στον έλεγχο των μονιμοποιήσεων (35.000), με το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου 64/2004, των συμβασιούχων στο δημόσιο. Κίνηση που πολλά στελέχη εντός της Ν.Δ. δεν βλέπουν με καλό μάτι, ειδικά σε μία περίοδο όπου ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Το οξύμωρο είναι ότι από τα έως τώρα στοιχεία ο έλεγχος των δικαιολογητικών σε δήμους, κυρίως της Αττικής, βγάζει «λαβράκια» που αν οδηγήσουν σε πειθαρχικά μέτρα και ακόμη περισσότερο σε απολύσεις λύνουν και τον γρίφο των 6500 απολύσεων που πρέπει να γίνουν μέχρι τέλους του έτους.

Επί του παρόντος ο κ. Παυλόπουλος «επιτέθηκε» στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για τη δήλωσή του ότι τον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής τον έχουν οι πολιτικοί και όχι η δικαστική εξουσία.

Το σίγουρο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, οικοδομώντας αργά αλλά σταθερά συμμαχίες τόσο εντός των φιλελεύθερων στελεχών της Ν.Δ. όσο και εκείνων που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την τακτική πολλών βουλευτών, ακόμη και υπουργών, «να παριστάνουν τους τζάμπα μάγκες», πρώτα ψηφίζοντας τα μέτρα και μετά σπεύδοντας να τα αποδομήσουν λεκτικά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή